Top
  >  Eten & Drinken   >  Chocolade is vanaf 2020 op

Chocolade is op
Wees snel met het hamsteren van chocoladeletters! Want over een aantal jaar is het er wellicht niet meer. Zoals het er nu voorstaat, is chocolade in 2020 helemaal op.

Na Mars heeft nu ook Barry Callebaut, de grootste chocoladeleverancier ter wereld, aan de noodbel getrokken. Volgens het bedrijf dreigt er een chocoladetekort en is het in 2020 niet meer verkrijgbaar. Het probleem is dat er steeds meer chocolade wordt gegeten. In 2013 is er 1,7 miljoen ton chocolade verkocht. Dat is een stijging van meer dan 11,8 procent in verhouding met het jaar ervoor.

Stoppen met maken van chocolade

Een andere oorzaak van het tekort is de stagnerende productie. 70 procent van de cacao wordt verbouwd in de Ivoorkust en Ghana, maar de omstandigheden zijn daar niet goed. Door aanhoudende droogte zijn veel plantages verwoest en door een schimmel is een groot deel van de oogst verloren gegaan. Ook stoppen steeds meer boeren met het verbouwen van cacao omdat het te weinig geld opbrengt.

Volgens Barry Callebaut is de prijs van chocolade de afgelopen 8 jaar verdubbeld. De komende jaren zullen de prijzen nog verder stijgen, terwijl de repen juist kleiner worden. Ook zullen ze steeds vaker gevuld worden met koekjes, fruit en noten.

Redenen om chocolade te eten

In Nederland zijn we ook niet vies van een lekker stuk chocolade. Per jaar eten we gemiddeld 5 kilo per persoon. Ben jij ook gek op deze lekkernij, maar krijg je na het eten vaak een schuldgevoel? Lees dan deze 9 redenen om chocolade te eten.

Foto: Austin Kirk