Top
  >  Lifestyle   >  De geschiedenis van het parfum

Al duizenden jaren omringen we ons met de heerlijkste geuren. Voor de Egyptenaren waren geuren een belangrijk onderdeel van verschillende ceremonies. Deze geuren kwamen vrij door het verbranden van takken, planten en kruiden. Parfum komt niet voor niets van de Latijnse naam per fumus, wat ‘door rook’ betekent. Deze parfumgeuren waren offers voor de goden. Ook na de dood namen de Egyptenaren parfum mee hun graf in. Het ging hier natuurlijk niet om een lekker vloeibaar geurtje van Yves Saint Laurent. De parfum uit vroeger tijden bestond in poedervorm, olie en crème. Geurende planten en takken werden in water en olie gelegd waarna het lichaam van de overledene hiermee gebalsemd werd.

De ontwikkeling van verschillende geuren

De geuren in parfums werden steeds gevarieerder. Jasmijn is in Egypte populair en in Griekenland werd veel roos en lelie gebruikt. India stond bekend om de kruiden en specerijen zoals sandalwood en peper. Deze geuren werden ook aan parfums toegevoegd. Parfum was kostbaar, de ingrediënten kwamen van ver en het gebruik van parfum was in Europa lange tijd alleen weggelegd voor de rijken. Lodewijk XV maakte driftig gebruik van parfum. Zijn hele hof was omgeven met de heerlijkste geuren. Het parfum werd op de meubels, de huid en de kleding gespoten. Ook Napoleon liet zich elke dag door zijn bediende insmeren met eau de cologne. De eerste koningin Elizabeth van Engeland zette geen stap op plekken waar niet eerst met parfum was gespoten. In die tijd was de hygiëne nog niet zo goed, dus rook het lang niet overal even aangenaam. Zij wilde alleen op goed geparfumeerde plekken komen.

Parfumflesjes als kunstvorm

Tegenwoordig kan je de mooiste parfumflesjes vinden. Niet voor niets is het verzamelen van parfumflesjes populair. Deze flesjes zijn soms ware kunstwerken. Niet alleen in vorm, maar ook in kleur zoals de zwarte flesjes van Black Opium In Syrië werd in de eerste eeuw voor Christus het glasblazen uitgevonden. Al gauw volgden de eerste parfumflesjes. De combinatie van de intense geur in een prachtige verpakking maakte parfum kostbaarder dan juwelen. In antiekwinkels of op marktjes vind je vaak nog de mooiste parfumflessen. Ze zijn een mooie toevoeging aan je interieur. Gooi je parfumfles na gebruik dus niet weg, maar geeft het een mooi plekje.

De parfums van nu

Tegenwoordig kan er veel in het laboratorium. De toenemende kennis van chemie heeft een enorme boost gegeven aan de ontwikkeling van de parfumindustrie. Geuren worden tegenwoordig gefabriceerd in het laboratorium en elk parfum bestaat tegenwoordig uit een combinatie van geuren waar dat vroeger maar één geur was. Door de immense variatie in parfums kan je tegenwoordig een parfum kiezen dat precies past bij jouw stijl en jouw smaak. Je hoeft je zelfs niet te beperken tot één geurtje. In de zomer ga je voor lichte bloemengeuren, op een feestje draag je een intenser parfum en in de winter draag je wat zwaardere geuren zoals vanille of musk.