Top
  >  Fun   >  De Sims bestaan 10 jaar!


Wie kent De Sims tegenwoordig nou niet? De Sims is een animatiespel waarbij jij het leven bepaald van een avatar die jezelf hebt gecreëerd. Het spel bestaat sinds februari 10 jaar. Een prima tijd dus om eens terug te blikken naar de ontwikkelingen van De Sims.

De Sims bestaan al sinds februari 2000 en heeft wereldwijd meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. Ik weet nog heel goed hoe ik voor het eerst kennis maakte met De Sims. Ik was bij een vriendin die toevallig net De Sims had gekregen. Toen we het spel aanzetten was ik helemaal verkocht.

De eerste Sims was vernieuwend en leuk. Je kon zelf een poppetje aanmaken, meer dan 1, en daarmee kon je dan een leven beginnen. Je kon ervoor kiezen om een bestaand huis te kopen, of juist voor een kavel en daarop zelf je huis laten bouwen. Net als in het echte leven moest je ook werken voor je geld en leren voor je skills, zoals kookkunsten en schrijfkunsten. Ook kon je je poppetje verliefd laten worden, of juist mensen onaardig laten vinden. Later kwamen er meer uitbreidingen, waaronder De Sims Abracadabra en Beestenboel. Hierdoor werden de spelletjes zo uitgebreid en kon je jouw poppetje echt van alles laten doen.

Een tijdje daarna kwam er een vervolg uit op De Sims, namelijk De Sims 2. De verschillen tussen de eerste en de tweede versie waren enorm. Zo was De Sims 2 volledig in 3D opgebouwd. In tegenstelling tot De Sims werden in de tweede versie de poppetjes ouder en konden ze zelfs overlijden. Natuurlijk volgde hierna weer uitbreidingspakketten waaronder Vrije Tijd en Seizoenen. Nou moet ik eerlijk zeggen, ik was meteen weer verkocht en zat dagen achter mijn computer De Sims 2 te spelen.

Sinds juni vorig jaar is De Sims 3 uitgekomen. Wat deze versie anders maakt dan de andere 2 is dat de Sims op lange termijn zelf activiteiten plannen en sociaal gedrag vertonen. Zonder dat de speler ze daar toe moet zetten. Dit houdt dus in dat je Sim zelfstandiger is en dat je poppetje beïnvloed raakt door bepaalde gebeurtenissen in zijn Sim leventje. Ook zijn de buurten niet meer onderverdeeld, dus kan je Sim vrolijk rondlopen door een wijk zonder dat er elke keer een nieuw scherm moet worden geladen. Tot nu toe zijn er ‘nog maar’ twee uitbreidingen bij gekomen, maar ik weet zeker dat er nog meer gaan volgen.Zelf ben ik helemaal verkocht aan De Sims. Ik heb dan ook bijna alle spelletjes en als ik begin met spelen kan ik moeilijk stoppen. Dus bij deze zeg ik, gefeliciteerd Sims! Dat jullie nog maar vele jaren mogen bestaan.