Top
  >  Familie   >  December is de beste maand om kinderen te maken

December beste maand zwangerschap
Wil je graag tussen de lakens duiken met het oog op gezinsuitbreiding? Dan is december de beste maand om dat te toen. Want kinderen die in de deze maand gemaakt zijn, zijn het gezondst.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Indiana University blijkt dat baby’s die in december verwekt zijn de grootste kans hebben om gezond ter wereld te komen. Kinderen die in juni gemaakt zijn, hebben juist de meeste kans op gezondheidsproblemen of om te vroeg geboren te worden. Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze de gegevens van meer dan 270.000 zwangerschappen tussen 2004 en 2009 onderzochten. Uit deze data bleek dat in december 3 extra gezonde baby’s per 200 zwangerschappen waren.

Waarom is december beter?

Waarom de laatste maand van het jaar het beste is en juni de slechtste is niet aangetoond. Wel denken de wetenschappers dat er in juni meer pesticiden in de lucht zitten omdat boeren in die tijd sproeien. Toekomstige moeders die in december zwanger raken, zien in de laatste periode van hun zwangerschap veel zonlicht waardoor ze meer vitamine D aanmaken en dat heeft een positief effect.

Volgens de onderzoekers hoeven vrouwen die in juni bevrucht worden zich niet ongerust te maken. Het gevaar dat er echt is fout gaat, blijft relatief laag. Ze benadrukken dat factoren als beweging en voeding nog altijd meer invloed hebben op de zwangerschap dan de maand waarin het kind verwekt wordt.

Foto: Unsplash