Top
  >  Familie   >  10 dingen over kinderen die je niet leert uit opvoedboeken

dingen over kinderen
Opvoedboeken staan vol met tips en informatie over hoe je een perfect en lief kind krijgt. Toch zijn er ook heel wat dingen die deze boeken je niet leren, maar die je als ouder wel moet weten.

Het moederschap is soms een hele klus. Wat opvoedboeken ook beweren in de praktijk is het toch altijd net even anders. Daarom vind je hieronder onderwerpen die deze boeken over kinderen simpelweg overslaan. Want volgens andere moeders moet je de volgende 10 dingen echt weten.

 1. Verloskundige maakt soms geslachtsfoutje

  Hoewel op een echo vaak te zien is of je een jongetje of een meisje verwacht, maakt een verloskundige soms een foutje. Een dochter kan dan ook opeens een zoon worden. Meestal wordt dit gezien bij de volgende echo, maar soms ook pas bij de geboorte. Kortom, laat de prijskaartjes nog even aan die lieve roze jurkjes zitten.

 2. Er bestaat zoiets als een spuitluier

  Spuitluiers zijn net zo erg als de naam al doet vermoeden. Waterige en dunne ontlasting spuit langs en door de luier heen. Meestal komt het terecht op de rug van de baby, maar soms ook tussen de beentjes. Een flinke garderobe is in zo’n geval noodzakelijk. Want als het zover is, kan een uitbarsting meerdere keren per dag gebeuren.

 3. Help is dat een baby erectie?

  Het komt regelmatig voor dat een baby jongetje een erectie krijgt. Veel ouders schrikken hiervan, maar het is volkomen normaal. Dit is een lichamelijke reactie en heeft niet te maken met erotische gevoelens.

 4. Je voedt geen kinderen maar volwassenen op

  Vergeet niet dat je bezig bent met het opvoeden van een volwassene. Het is namelijk heel makkelijk om het verzorgen van je kinderen te verwarren met alles voor hun doen. Zelfs jonge kleuters kunnen al heel wat dingen zelfstandig. Zo kan een 4-jarige zijn eigen schooltas dragen, zijn eigen bord en beker op tafel zetten en zelf boter op een boterham smeren.

 5. Hoe boos je kunt worden op een baby door slaaptekort

  Je hoort altijd: “schudt een baby nooit”. Voordat je zelf moeder bent, kun je dan ook niet voorstellen wat voor monster dat ooit zou doen. Dan heb je een baby en draai je al een maand lang op minimale slaap. Als je kindje dan niet wil stoppen met huilen, is de verleiding groot om de baby iets te hard te wiegen. Na dit gezegd te hebben, schud een baby nooit! Probeer je kindje stil te krijgen met voeding of door middel van de volgende tips.

 6. Zeg ja tegen alles wat kan

  Als je kinderen vragen of iets mag, zeg dan zo veel mogelijk ja. Natuurlijk kun je niet altijd op alles ja zeggen of ze voortdurend hun zin geven. Alleen als je zoveel mogelijk ja zegt en dan een keer nee, zullen je kinderen ook doorhebben dat je dat doet om een goede reden. Hierdoor zullen ze zich al op jonge leeftijd realiseren dat je ze vertrouwt en als een volwassene behandelt.

 7. De geestdodende activiteiten

  Ondanks dat je ontzettend veel van je kroost houdt, zul je ook moeten toegeven dat je kind soms oersaai is. Als je zoontje je elke dag vraagt om hetzelfde spel voor de 30ste keer te spelen of je dochtertje om hetzelfde liedje te zingen, kan dat heel geestdodend zijn. Af en toe wil je dan ook het liefst gillend wegrennen.

 8. Het is lastig om de volwassene te blijven

  Kinderen, variërend van heel jong tot tieners, kunnen heel opstandig zijn. Ze kunnen ontzettende kwetsende dingen doen en zeggen. Als ouder is het soms lastig om ook niet te veranderen in een stampvoetende peuter of een schreeuwende puber. In zo’n situatie moet jij de volwassene blijven en doen wat goed is voor je kind.

 9. De kleur van een pasgeboren baby

  Als blanke baby’s geboren worden, zijn ze eerst ziekelijk wit. Sommige moeders vrezen dan ook het ergste als ze hun kind voor het eerst zien. Baby’s worden pas roze als ze gaan ademen en huilen. De eerste 20 seconden kunnen dan ook even doodeng zijn.

 10. Je zult denken: waarom wilde ik kinderen?!

  Bijna elke moeder komt een keer op een punt dat ze terugverlangt naar de tijd voor het moederschap. Deze gedachte maakt je echt geen slechte ouder. Misschien voelt het even vreemd, maar dan doet je oogappel iets schattigs waardoor je hart weer smelt. Je voelt je dan voor 3 seconden de belangrijkste persoon ter wereld en dan kom je erachter dat je kind heeft gepoept.

Foto: dconklin