Top
  >  Familie   >  8 dingen over jou die je kinderen de rest van hun leven zullen onthouden

kinderen onthouden over ouders
Als ouder ben je het grote voorbeeld van je kinderen. Sommige dingen die je doet blijven ze dan ook de rest hun leven bij. De manier waarop jij elke avond je partner begroet, zondags met zijn allen naar het zwembad of het verhaaltje over Casper het vriendelijke spookje zijn dingen die je kinderen onthouden als ze opgroeien. De onderstaande 8 dingen zijn dan ook zeker de moeite waard om aan te denken als je je kroost opvoedt.

 1. De ervaringen die je met ze had

  Kinderen herinneren niet elk stuk speelgoed dat je ze hebt gegeven of hoe vaak je een ijsje voor ze gekocht. Bepaalde dingen vergeet een persoon zijn hele leven niet en het is niet precies duidelijk waardoor dat veroorzaakt wordt. Ervaringen in plaats van dingen brengen gezinnen samen. Die keer dat jij en je kind 8 puzzels achter elkaar maakten zal hij dan ook beter herinneren, dan het cadeau dat hij kreeg op zijn 8ste verjaardag.

 2. Jouw positieve en kritische woorden

  Een kinderhartje is net als cement. Een indruk die ze vroeg in het leven krijgen zal met de tijd verharden. Ze zullen hun gevoel voor identiteit, bekwaamheid en eigenwaarde grotendeels baseren op de woorden die jij zegt. Als ouder is het ook onze taak om te corrigeren, maar zelfs op zulke momenten moeten onze woorden liefdevol, positief en aanmoedigend zijn.

 3. Hoe jij en je partner met elkaar omgingen

  Je bent een rolmodel voor jouw kinderen. Als jij stiekem over iemand praat of mensen slecht behandeld zullen ze dat gedrag overnemen. Als je kinderen erbij zijn en jij en je partner praten, houd het dan liefdevol en positief. Kinderen leren immers altijd, zelfs als jij ze niet je volledige aandacht geeft.

 4. Hoe je ze veilig liet voelen

  Elk kind heeft behoefte aan bescherming. Jouw kinderen zullen zich dan ook herinneren dat jij het monster onder hun bed verjaagde of ze troostte na een nachtmerrie. Ze gaan je echt wel een keer boos zien, want zo is het leven nu eenmaal, maar maak het je missie dat je kroost zich altijd veilig voelt als jij bij ze bent.

 5. Jouw familietradities

  Kinderen houden van spontaniteit, maar ze hebben ook veel behoefte aan vastigheid. Ze zullen met veel liefde de familietradities, zoals een wekelijkse filmavond of die plek waar jullie regelmatig naartoe op vakantie gingen, herinneren. Het mooie aan het creëren van deze tradities is, dat jouw kinderen het op een dag ook willen doorgeven aan hun eigen gezin.

 6. De tijden dat je ze onverdeelde aandacht gaf

  Kinderen meten liefde vooral door de hoeveelheid aandacht die ze krijgen. Tegenwoordig missen we veel speciale momenten omdat we met onze telefoon bezig zijn of het bekijken door een camera. Als je stopt waarmee je bezig bent en ze echt je onverdeelde aandacht geeft, voelen kinderen hoeveel je van ze houdt. Stop met het controleren van je email en neem de tijd om de kleine dingen samen te doen. Want aan het einde zijn dat de momenten die het belangrijkst zijn.

 7. De keren dat je er niet was

  Hoewel dit heel negatief klinkt, is het eigenlijk positief. Als ouder kun je simpelweg niet altijd bij je kind zijn, maar dat zijn ook momenten waarop kinderen zichzelf ontwikkelen. Als volwassenen zullen ze dan ook de eerste keer herinneren dat zij bij een vriendje of vriendinnetje bleven slapen en je ze niet midden in de nacht hoefde op te halen of de keer dat ze iets op school deden en ze niet konden wachten om het aan jou te vertellen.

 8. Hoe je omging met moeilijke situaties

  Het leven is niet altijd zorgeloos en makkelijk. Kinderen kijken naar jou voor hulp, omdat ze navigeren door een wereld die ze niet kennen. Wanneer moeilijke tijden aanbreken, zoals het overlijden van een geliefde of een andere stressvolle gebeurtenis, zullen ze de woorden die jij tegen ze hebt gezegd herinneren. Ze zullen onthouden hoe jij de situatie hebt aangepakt en hoe je zorgde voor een veilig gevoel.

Foto: Donnie Ray Jones