Top
  >  Familie   >  14 dingen waar zwangere vrouwen om huilen

waarom zwangere vrouwen huilen
Een zwangerschap is een emotionele periode. Tijdens deze 9 maanden pink je als toekomstige moeder regelmatig een traantje weg. Dat kan komen door van alles, maar om de volgende 14 dingen moeten zwangere vrouwen vaak huilen.

Het stereotype van de zeer emotionele en irrationele zwangere vrouw snikkend bij de kassa van de supermarkt omdat de ijssmaak die ze wil hebben er niet is, is misschien een beetje aangedikt beeld. Toch is het soms ook de realiteit. Want zwangere vrouwen huilen en ze huilen veel. Een huilbui kan veroorzaakt worden door allerlei dingen. De meest voorkomende voorbeelden zijn:

 1. Een reclame met kinderen of dieren

  Een tv-reclame, variërend van luiers tot afwasmiddel, kan binnen 5 seconden een zwangere vrouw van normaal naar huilend veranderen. Advertenties met verwaarloosde dieren vereisen zelfs een hele doos tissues. En dan hebben we het nog geen eens over die reclames met lieve baby’s en schattige peuters.

 2. Geen kleren meer hebben die passen

  In ongeveer de 12 à 13 weken van je zwangerschap, past je buik niet meer in je normale kleding. Alleen ben je op dat moment nog niet groot genoeg voor zwangerschapskleding. Maar het allerergste is waarschijnlijk dat mensen nog niet kunnen zien of je zwanger bent of gewoon een paar kilo’s bent aangekomen.

 3. Het krijgen van het verkeerde eten

  Kom nooit tussen een zwangere vrouw en haar eten! Een ober die een zooitje maakt van het gerecht waarnaar je zo verlangde, kan beter dekking zoeken. Maar ook als de supermarkt niet de juiste pindakaas heeft of je man thuiskomt met het verkeerde merk chocolade, is het heel moeilijk om je emoties in toom te houden.

 4. De vraag of je een tweeling verwacht

  Vragen als: “Krijg je een hele grote baby, verwacht je een tweeling of je bent zeker bijna uitgerekend?”, brengen je in tranen. Eigenlijk alles wat op een verbloemende manier zegt: “Wat ben je enorm”, zorgt hiervoor. Overigens zijn het niet alleen de hormonen die dit doen. Ook de gedachte om te moeten bevallen van een gigantische baby en het feit dat je nu niet fysiek in staat bent om de vragensteller na te jagen met een paraplu zorgen hiervoor.

 5. De prijs van een kinderwagen

  Voordat je in verwachting raakte, wist je dat kinderen duur zijn. Alleen zo duur, had je niet verwacht. Het prijskaartje van die geweldige kinderwagen laat je dan ook naar adem happen. En dan hebben we het nog geen eens over de babykamer en de garderobe van je kindje.

 6. Eerste mama momenten

  Dingen die ervoor zorgen dat je je als een moeder voelt, laten je snotteren. Het schilderen van de babykamer, het in elkaar zetten van het ledikantje en zelfs het tekenen voor de levering van de kinderwagen zijn typische huilmomenten. De eerste keer dat je het gevoel hebt dat je de baby voelt schoppen is zowel geweldig als een beetje eng en zorgt waarschijnlijk ook voor de nodige tranen.

 7. De komst van striae

  4 op de 5 vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap last van striae. De meeste toekomstige moeders moeten hier toch een beetje van snotteren. Ja, de lijntjes zullen na verloop van tijd vervagen en nee, ze zijn niet het einde van de wereld. Maar geconfronteerd worden met striae kan een beetje een shock zijn, vooral als je een klein fortuin hebt uitgegeven aan een dure crème om het te voorkomen.

 8. Een zitplaats in het openbaar vervoer

  De eerste keren dat iemand je een zitplaats aanbiedt in het openbaar vervoer moet je wellicht vechten tegen de tranen. Deels omdat je zwangerschap plotseling heel echt voelt en deels omdat een vreemde je heeft laten beseffen dat je er groot en ongemakkelijk moet uitzien. In werkelijkheid zijn deze mensen alleen maar vriendelijk. Want als zij dat niet hadden gedaan, had je moeten staan. Met een baby die op je blaas duwt, word je daar absoluut niet vrolijk van.

 9. Last van slaapgebrek

  Je kampt al maanden met slaaptekort en je weet dat als straks de baby er is het ook niet makkelijk wordt om te slapen. Overdag word je verteld om rust te nemen nu het nog kan en ’s nachts waggel je heel de tijd heen en weer tussen het bed en het toilet. Tijdens jouw strijd met je buik voor een beetje nachtrust wordt je man waarschijnlijk regelmatig gewekt door luid gesnik.

 10. Lieve babykleding

  Het naderend moederschap voelt echter als je een schattig rompertje versierd met beertjes in je handen hebt. Als je naar de stad gaat om bestek te kopen, kun je het niet laten om even te kijken bij de babykleding. Wanneer iemand een babypakje voor je meeneemt, ga je spontaan huilen en dat gebeurd ook als je de kleertjes wast en opvouwt.

 11. Niet weten wat je wilt eten

  Een andere frustrerend scenario is het niet in staat zijn om te achterhalen wat je wilt eten. Zoveel dingen maken je misselijk of klinken helemaal niet smakelijk, maar wat je wel wilt is ook een raadsel. Het enige wat je wilt, is iets eten wat lekker smaakt en waarvan je kunt genieten en van die gedachte alleen al kun je sniffen.

 12. Huilen om het huilen

  9 maanden is een lange tijd en heel lang als je zwanger bent. Tijdens deze periode zullen de tranen zeker een keer stromen omdat je het zat bent dat je zo’n 42 weken lang steeds moet huilen. Wanneer iets anders gaat dan verwacht, raak je gefrustreerd en begin je te jammeren omdat je zo ziek bent van al dat gehuil.

 13. Nog niet moeten bevallen

  Zodra je uitgerekende datum inzicht komt, kun je een aanval van tranen verwachten in je strijd tegen de groeiende frustratie dat je nog steeds zwanger bent. Omdat slechts een heel klein percentage bevalt op die datum, is de kans groot dat je snikkend in een hoekje gaat zitten. Elke dag, dat het langer duurt, zullen de tranen toenemen. Probeer daarom afleiding te zoeken en maak dagelijks een korte wandeling.

 14. Beseffen dat je eindelijk gaat bevallen

  Na 9 lange, zware maar toch mooie en bijzondere maanden is het eindelijk zover. Je staat op het punt om te bevallen! Tranen van blijdschap, spanning, euforie en angst komen er allemaal uit. Want je gaat nu eindelijk echt bijna je baby ontmoeten.

Foto: Phalinn Ooi