Top
  >  Familie   >  Doorslapen is niet beter voor je baby

Niet doorslapen beter voor baby
Veel kersverse moeders krijgen regelmatig de vraag of hun kindje al doorslaapt. Hierdoor ga je twijfelen of het wel normaal is dat jouw spruit meerdere malen per nacht wakker wordt. Maar wees gerust, niet doorslapen is beter voor je baby.

Volgens Peter Fleming, professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie van de Bristol University, zijn baby’s niet gemaakt om lange periodes te slapen. Hij stelt dat ook dat het helemaal geen voordelen heeft. Het idee dat zuigelingen de hele nacht moeten slapen hebben we elkaar aangepraat in de 21ste eeuw.

Dat komt omdat we meer dan ooit bezig zijn met slapen. We zijn zo druk met ons gezin en werk, waardoor steeds meer mensen te maken krijgen met slaapproblemen en burn-outs. Hierdoor is er ook een onrealistisch verwachtingspatroon ontstaan als het gaat om kinderen en slapen.

Slaapritme van je kindje

Volgens Fleming evolueert de samenleving zich sneller dan de biologie. Ons slaappatroon heeft meer dan een half miljoen jaar nodig gehad om zich te ontwikkelen. Wij verwachten nu alleen dat we het opeens kunnen negeren en aanpassen.

Het slaapritme van je kindje is in de eerste maanden een chaos. In de baarmoeder krijgen baby’s via de placenta het slaapregulerende hormoon melatonine. Na de geboorte moeten kinderen plotseling zelf hun slaapwaakpatroon opbouwen en dat kost tijd. Het verschil tussen dag en nacht is nog niet bekend en de slaapcycli zijn korter dan die van volwassenen. Na zo’n 4 maanden mag je pas spreken van een bioritme. Verschillende onderzoeken tonen zelfs aan dat de interne klok van kinderen pas echt werkt als ze naar school gaan.

Baby’s zijn het liefst wakker tussen 6 uur ’s avonds en middernacht. Dat komt omdat ze dan het meeste aandacht krijgen van hun ouders. Fleming stelt dat dit gedrag heel normaal en zinvol is, maar dat het alleen niet past bij de verwachtingen van de 21ste eeuw.

Voordelen van niet doorslapen

Gelukkig hebben slapeloze nachten voordelen voor je kind. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er een sterke link bestaat tussen nachtvoedingen en een betere ontwikkeling van de intelligentie. De constantere stroom van voedingsstoffen naar de hersenen, die niet onderbroken wordt door zo’n 7 uur slaap, is heel goed voor kinderen.

Ook blijkt uit studies dat zuigelingen die dichtbij hun ouders zijn en waarvan de behoeften de klok rond beantwoord worden meer empathie hebben. Daarnaast zijn ze beter in zelfregulering en hebben ze later minder kans op een depressie. Baby’s onnodig lang laten huilen, zorgt juist voor ongezond veel stress.

Contact is het allerbeste voor je baby

Als ouder ben je dan ook geen softie als je uit bed komt om je baby in slaap te wiegen, te voeden of zelfs mee naar je eigen bed neemt. Dat alles zorgt er echt niet voor dat je een verwend nest opvoedt. Kinderen kunnen zo op een geruste en veilige manier opgroeien en op den duur zelfstandig slapen en troost vinden.

Fleming raadt aan om je kind vooral bij je in de duurt te laten slapen. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is gewoon onzin. Ongeveer 90 procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren in feite de norm,” zegt hij. Wanneer het tijd is voor je baby om te verhuizen naar zijn of haar eigen babybed dan merk je dit vanzelf.

Uiteraard is dat niet voor alle ouders een optie om 24 uur per dag bij hun baby te zijn. De professor raadt dan ook aan om voor de gulden middenweg te kiezen. Probeer maximaal contact te maken op de momenten dat het wel kan. Want het probleem ligt eigenlijk niet bij de slaapcyclus van de baby, maar op de druk die op vaders en moeders wordt gelegd om een ‘goede’ slaper te hebben.