Top
  >  Familie   >  Eczeem bij kinderen


Eczeem is voor veel mensen te herkennen aan een rode huid en vooral veel jeuk. Bij 15 van de 1.000 mensen van verschillende leeftijden komt eczeem voor, maar vooral kinderen hebben last van eczeem.

Zo’n 20 procent van de kinderen in Nederland heeft eczeem. Niet alle kinderen hebben hier hun hele leven last van, want eczeem kan zowel kortere tijd als langere tijd een rol spelen. Eczeem is er in verschillende soorten, maar de soort die bij kinderen vaak voorkomt is Eczeem Infantum.

Symptomen

Eczeem Infantum komt vooral voor bij kinderen die zelf ook last hebben van allergieën of hooikoorts of waarvan familieleden allergisch zijn. Eczeem uit zich in rode plekken, een schilferige huid en vooral heel veel jeuk. Vaak duikt eczeem vooral op in knieholtes, plooien van de ellebogen en op het gezicht. Omdat het erg jeuk zijn kinderen geneigd snel te krabben, waardoor de plekjes kunnen open gaan en voor nog meer irritatie zorgen. Gelukkig is het zo dat eczeem bij kinderen vaak vanzelf over gaat als ze ouder worden.

Maatregelen

Voordat het zo ver is dat eczeem over gaat, kun je er zelf ook voor zorgen dat het iets minder wordt. De huisarts kan vaak helpen door een speciale zalf voor te schrijven, waardoor de jeuk minder wordt. Maar je kunt er ook zelf iets aan doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat kinderen met eczeem crèmes en zeep zonder parfum gebruiken. Bij hele jonge kinderen doe je er goed aan door ze katoenen handschoentjes aan te doen, zodat ze bij het krabben niet te veel huid beschadigen.