Top
  >  Familie   >  Eerstgeborenen zijn slimmer maar ook egoïstischer

eerste kind
Heb je altijd het idee gehad dat jouw jongere broer of zus minder slim is dan jij bent? Dat kan heel goed mogelijk zijn. Eerstgeborenen hebben namelijk meestal een hoger IQ dan hun broertjes en zusjes.

Uit een Frans onderzoek is gebleken dat eerstgeborenen succesvoller en slimmer zijn dan hun jongere zussen en broers. Maar eerstgeborenen zijn ook minder behulpzaam en egoïstischer. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie toen 510 mannen en vrouwen meededen aan een experiment.

De 510 proefkonijnen moesten een spelletje spelen. Tijdens het spel moesten zij geld aan iemand anders geven. Na de donatie werd het bedrag verviervoudigd. De proefkonijnen konden zelf beslissen hoeveel geld ze wilde weggeven. In het algemeen gaven eerstgeborenen 25 procent minder geld weg, dan zij ontvingen. Terwijl laatstgeborenen en middelste kinderen net zoals enige kinderen meer vrijgevend waren.

Volgens de onderzoekers kan uit de resultaten van het onderzoek worden geconcludeerd dat eerstgeborenen een hoger IQ hebben en betere leiders zijn. Eerstgeborenen zijn slimmer dan hun broertjes of zusjes omdat zij in hun eerste levensjaren veel aandacht van hun ouders hebben gehad. Wanneer er een broertje of zusje bijkomt, wordt het oudste kind behoedzamer voor andere.