Top
  >  Eten & Drinken   >  Eten waar je vrolijker van wordt
Vrolijk van eten | Vrouwblog

Wist je dat er een verband bestaat tussen wat je eet en hoe je je voelt? Van bepaalde voedingsmiddelen worden we namelijk extra vrolijk.

Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen worden we blij. Je eten heeft namelijk invloed op je metabolisme en de chemie in je hersenen. Hieronder een lijstje met voedingsmiddelen die je energieniveau en humeur ten goede komen.

Goede koolhydraten

Voor je energiepeil en humeur zijn koolhydraten van essentieel belang. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie van je lichaam, ze verhogen het niveau van serotonine. Volkerenproducten als donker brood, bruine rijst en granen bevatten goede koolhydraten. Deze worden door je lichaam traag opgenomen en ze houden je bloedsuikerspiegel en energieniveau stabiel. Probeer snoepen te beperken, want suiker doet je bloedsuikerspiegel pieken en dalen. Dit veroorzaakt vermoeidheid en humeurigheid.

Noten

Noten zitten niet alleen vol met proteïne ze bevatten ook magnesium. Dit is een stof die belangrijk is voor de omzetting van suiker naar energie. Je vindt magnesium ook in granen en vis.

Mager vlees

Wit vlees van kip of kalkoen en mager varkens- of rundvlees zijn een gezonde bron aan proteïne. Daarnaast bevatten ze ook een stof die het niveau van dopamine, een gelukshormoon, verhoogt. Vlees helpt ook tegen slapeloosheid en depressie, dit omdat het vitamine B12 bevat.

Vette vis

Vette vis bevat veel omega-3-vetzuren. Deze helpen tegen depressie en zijn ook goed voor je hart. Je vindt deze vetzuren in alleen in vette vis zoals zalm, maar ook in noten en donkergroene bladgroenten.

Chocolade

Een klein stukje pure chocolade geeft je meer energie en is goed voor je humeur. Dit komt omdat chocolade theobromine bevat.

Ontbijt

Sla je ombijt niet over, dit is funest voor je humeur. Mensen die dagelijks de ochtend beginnen met een stevige maaltijd hebben meer energie en een beter humeur. Een ontbijt dat veel vezels, granen en goede vetten bevat is de beste keuze.

Regelmatig eten

Regelmatig eten heeft ook invloed op je humeur, omdat het je bloedsuikerspiegel en energiepeil stabiel houdt. Eet het liefst om de drie a vier uur een kleine maaltijden of een gezond tussendoortje. Het eten van kleine hoeveelheden is beter dan enkele grote maaltijden.

Sport

Beweging heeft ook een goed effect op je humeur en energiepeil. Een korte wandeling kan al meer energie geven, maar hoe regelmatiger en hoe meer je sport, hoe beter. Daarnaast beperkt sporten ook het risico op een depressie en verandert het de fysiologie van het lichaam, waardoor je meer energie hebt.

Laten

Laat koffie en energiedranken staan. Deze geven je lichaam voor een korte periode extra energie, maar zorgen na een piek voor een extreme daling, wat niet al te best is voor je humeur.