Top
  >  Familie   >  Fouten die ouders maken bij het opvoeden

Fouten-die-ouders-maken-bij-het-opvoeden
Dat het grootbrengen van een kind geen appeltje-eitje is, weet vrijwel iedereen. Er zijn dan ook nogal wat fouten die ouders maken bij het opvoeden. Kijk maar eens naar de volgende punten.

De opvoeding van je kind kan een hele opgave zijn en het is daarom niet zo gek als het een keertje mis gaat. Toch komen een aantal van de fouten die ouders maken bij het opvoeden wel heel veel voor. Om ervoor te zorgen dat jij deze niet hoeft te maken, vind je hieronder een kort overzicht met een aantal van de meest voorkomende opvoedingsfouten.

Negatief gedrag belonen

Een fout die vooral bij jonge kinderen veel gemaakt wordt, is het belonen van negatief gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een huilende kleuter, die een snoepje krijgt met de voorwaarde dat ze dan stil zal zijn. Vervolgens denkt het kind, dat elke keer wanneer ze het op een huilen zet, er iets lekkers zal volgen als beloning. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar toch is dit iets waarmee ouders vaak de fout ingaan.

Kinderen geen kind laten zijn

Sommige ouders hebben nog wel eens de neiging om hun kinderen geen kind te laten zijn. Het is uiteraard begrijpelijk dat jouw zoon of dochter je af en toe op de zenuwen kan werken. Vooral wanneer kinderen klein zijn, is dit iets wat nogal veel voorkomt. Ze zijn dan immers erg druk en nieuwsgierig. Toch is het onverstandig om telkens boos te worden, wanneer je kinderen herrie en drukte maken. Dit hoort immers bij het kind zijn. Natuurlijk zijn er gelegenheden waarbij het noodzakelijk is dat je kinderen zich netjes gedragen, maar het is niet de bedoeling dat je ze verbied om plezier te hebben.

Inconsistent zijn

In een eerder artikel las je al hoe belangrijk het is om consistent te zijn. Toch is inconsistentie iets wat in veel gezinnen voorkomt, vooral wanneer deze uit meerdere kinderen bestaan. Zo wordt de oudste vaak veel strenger opgevoed, terwijl de jongste veel meer mag. Dit soort praktijken kunnen je kinderen erg in de war brengen, waardoor ze bijvoorbeeld niet meer weten wat er van hen verwacht wordt.

Geen straf geven

Voor veel ouders is het geven van straf iets wat ze liever niet doen. Vaak blijft het daarom bij valse dreigementen en wordt er geen actie ondernomen. Toch is dit soms nodig, als jij je kind discipline aan wilt leren. Het zal je kinderen bijvoorbeeld heust geen kwaad doen, om ze een keer huisarrest te geven. Zo leren zij omgaan met verantwoordelijkheden en weten ze dat er consequenties aanzitten, wanneer zij zich misdragen.

Teveel verwennen

Hoewel het belangrijk is om kinderen aandacht en liefde te geven, gaan sommige ouders hier te ver in. Zij zullen hun kind alles geven waar het om vraagt en stellen geen grenzen. Wanneer kinderen zo verwend worden, heeft het vaak een negatieve invloed op hun gedrag. Ze zullen van de buitenwereld verwachten dat alles gebeurt zoals zij het willen, aangezien dit bij hun ouders altijd het geval is geweest. Zo werkt het echte leven natuurlijk niet, wat kan leiden tot teleurstellingen en onbegrip. Daarnaast is de kans groot, dat dit soort kinderen henzelf belangrijker zullen gaan vinden dan al het anderen om hen heen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Geen verantwoordelijkheid aanleren

Natuurlijk is het belangrijk om er voor je kinderen te zijn, maar soms is het ook goed om hen zelf problemen te laten oplossen. Wanneer ze volwassen zijn, zul jij immers niet dag en nacht aan hun zijde kunnen staan. Veel ouders maken echter toch te fout om hun kinderen geen verantwoordelijkheid aan te leren. Het vervelendste daaraan is misschien nog wel dat de kinderen er zelf de gevolgen van moeten dragen. Zij zijn namelijk degenen die straks niet weten wat ze moeten doen, wanneer papa en mama er een keer niet zijn om te helpen.