Top
  >  Familie   >  ‘Geef ouders na geboorte van baby een jaar lang verlof’

ouders na geboorte jaar verlof
De overheid moet het voor ouders mogelijk maken om na de geboorte van kun kindje een jaar lang verlof te kunnen nemen. Daarvoor pleit hoogleraar Carolina de Weerth die op de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek doet naar de ontwikkeling van jonge kinderen.

Volgens De Weerth is het eerste levensjaar van een kind een korte en extreem belangrijke periode waarvoor je als ouder geen tweede kans krijgt. Uit haar onderzoek blijkt dat baby’s veel meer stress hebben op crèchedagen dan op dagen dat ze thuis zijn. De biologe stelt dan ook dat jonge baby’s het beste af zijn bij hun ouders en niet op de crèche.

Crèches zijn kwalitatief slecht

Daarnaast concludeert ze dat crèches ‘kwalitatief vaak slecht’ zijn. “Probeer het eens vanuit het perspectief van het kind te bekijken: ineens zijn je ouders een hele dag weg en krijg je van een relatief vreemde een stuk minder aandacht, omdat die leidster haar aandacht moet verdelen over veel meer kinderen,” laat De Weerth weten aan de Volkskrant.

Uit haar studie blijkt ook dat kinderen zich rustiger ontwikkelen als ze het eerste halfjaar op de slaapkamer van hun ouders slapen. Ondanks dat verschillende onderzoeken aantonen dat het voor baby’s het beste is om hun vader of moeder dichtbij te hebben, wordt in Nederland minder dan 30 procent van de kinderen tot 3 jaar alleen opgevoed door de ouders. In België ligt het percentage op 40 procent en het Europees gemiddelde is 50 procent.

Kosten van thuisblijven betalen zich terug

De Weerth pleit daarom bij de overheid dat het voor ouders mogelijk moet worden om na de geboorte een jaar thuis te blijven. Ze wil dat vaders en moeders deze tijd onderling kunnen verdelen, zodat er altijd een ouder beschikbaar is. De hoogleraar weet dat het een dure oplossing is, maar meent dat de kosten zich vanzelf terugbetalen. Want de betere zorg zou bij kinderen op latere leeftijd ziektes, gedragsproblemen en depressies voorkomen.

Foto: Ted Murphy