Top
  >  Familie   >  Geterroriseerde Pakistaanse vrouwen


Bij terrorisme denken we al snel aan terroristische organisaties die op grote schaal aanslagen plegen, maar in Pakistan zijn er veel vrouwen die te maken hebben met persoonlijk terrorisme. In Pakistan zijn er namelijk veel vrouwen die verminkt zijn door zuur.

Vrouwen hebben in Pakistan een andere rol dan mannen en worden vaak als minderwaardig gezien. Daarom zijn het vaak juist de vrouwen die woorden aangevallen met zuur, er wordt dan zuur in hun gezicht gegooid om hen te verbranden. Bij mannen gebeurt dit echter zelden. Deze verschrikkelijke aanval met zoutzuur of zwavelzuur hebben deze 12 vrouwen op de foto’s ook mee moeten maken.


De 26-jarige Kanwal Kayum is vier jaar geleden verbrand door een man die zij had afgewezen voor het huwelijk. Tijdens het maken van de foto, heeft zij nog geen plastische chirurgie ondergaan.


Toen Bushra Shari op 34-jarige leeftijd haar man duidelijk maakte dat zij een scheiding wilde, gooide hij zuur in haar gezicht. Op haar 39ste had zij al 25 plastische ingrepen ondergaan om te herstellen van haar littekens.


Deze foto werd 3 jaar geleden gemaakt van de toen 19-jarige Naila Farhat. Al op 14-jarige leeftijd kreeg zij te maken met deze vreselijke vorm van geweld. De jongen die het zuur in haar gezicht gooide wilde met haar trouwen, zij weigerde. Inmiddels heeft ook zij verschillende plastische chirurgische ingrepen ondergaan.


Ook de 33-jarige Irum Saeed kreeg zuur in haar gezicht gegooid toen zij een jongen afwees voor het huwelijk. Toen Irum 18 jaar oud was kreeg ze op straat het zuur naar haar gegooid, hierdoor zijn haar gezicht, schouders en nek verbrand. Irum is al 25 keer geopereerd om van haar littekens te herstellen.


Op deze foto is Najaf Sultana 16 jaar oud. Op 5-jarige leeftijd is zij verbrand door haar vader toen zij lag te slapen, omdat hij niet nog een meisje in de familie wilde. Door het zuur is Najaf blind geraakt en in de steek gelaten door haar ouders. Ze is 15 keer geopereerd en woont nu bij haar familie.


Op 12-jarige leeftijd weigerde Zainab Bibi te trouwen, de jongen die haar ten huwelijk had gevraagd kon dit niet verkroppen en gooide het zuur in haar gezicht. Op de foto is Zainab nog maar 17 jaar en heeft verschillende keren plastische chirurgie ondergaan.


De 38-jarige Shahnaz Bibi is op haar 25ste verbrand door zuur vanwege een familie geschil. Deze foto is 3 jaar geleden gemaakt, op dat moment had zij nog geen plastische chirurgie ondergaan.


Op deze foto is Shameem Akhter 18 jaar, maar al op 15-jarige leeftijd werd zij verkracht door 3 jongens. Na de verkrachting gooide de jongens het zuur naar haar toe. Shameem heeft al 10 plastische chirurgie ingrepen ondergaan om de littekens te verminderen.


Ook de 39-jarige Shehnaz Usman is het slachtoffer geworden van een familie geschil. Zij kreeg het zuur naar haar gegooid toen zij 31 jaar oud was. Ze heeft ook 10 keer plastische chirurgie ondergaan.


Bij het maken van deze foto was Memuna Khan 21 jaar. Haar gezicht is verminkt doordat een groep jongens zuur naar haar toe gooide. Een ruzie tussen de familie van Memuna en de jongens was de reden voor deze vreselijke aanval. Memuna heeft 21 operaties ondergaan om te proberen van haar littekens af te komen.


Op 18-jarige leeftijd werd Munira Asef verbrand met zuur door een jongen. Hij wilde met haar trouwen, maar zij wees hem af. Munira is 7 keer onder het mes gegaan om te herstellen van haar littekens.


Op haar 15e werd Saira Liaqat getrouwd met een familielid, later werd ze door hem aangevallen met zuur. Hij bleef aandringen dat zij bij hem moest wonen, maar zij wilde dit niet. Hoewel de families hadden afgesproken dat zij niet met hem mee zou gaan totdat ze haar school had afgerond. Op 26-jarige leeftijd heeft Saira al 9 operaties ondergaan.

Foto’s van Emilio Morenatti