Top
  >  Familie   >  15 geweldige dingen over peuters

Dingen over peuters
Peuters zijn geweldig! Als je er één hebt, dan weet je dat eigenlijk al. Maar om je daar toch nog even aan te herinneren of om je alvast voor te bereiden op de volgende levensfase van je kind, vind je hier 15 geweldige dingen over peuters.

Door hun driftbuien en opstandigheid is het opvoeden van een peuter soms een hele uitdaging. Ondanks al hun uitspattingen zijn kinderen in deze leeftijd ook bijzonder lief, grappig en schattig. Dus met die gedachten in het achterhoofd staat hieronder een lijstje met geweldige dingen over peuters.

 1. Ze verklikken papa

  Peuters vertellen graag alles wat ze zien. Dus als papa bezig was met zijn telefoon, terwijl je kind viel krijg je dat te horen. Of als oma stiekem snoepjes geeft als je niet kijkt, weet je dat vrij snel. Wees echter gewaarschuwd, dit werkt in beide richtingen en voor je het weet is jouw geheim ook verklapt.

 2. Ze spreken woorden verkeerd uit

  Er is niets leuker dan een peuter die een woord verkeerd uitspreekt. Op een dag zal iemand ze heus corrigeren, maar voor nu komen ze weg met uitspraken zoals: “Auto papot,” “poepoe doen” en “mama boeke leze.”

 3. Ze zeggen waar het op staat

  Peuters begrijpen nog niet dat je niet zomaar alles kunt zeggen. Ze hebben er dan ook geen moeite mee om gasten te informeren dat papa’s poep stinkt of aan vrienden te vertellen dat hun nieuwe huis klein is. Dat kan vervelend zijn, maar het houdt ook in dat een peuter makkelijk praat over gevoelens. Waardoor het eenvoudig is om uit te vinden of je kind boos, bang of verdrietig is.

 4. Ze kunnen heerlijke lachen

  Lachen is iets wat peuters veel doen. Jouw peuter heeft dan ook waarschijnlijk een heel arsenaal aan verschillende lachjes. Zo is er de giechellach, de schaterlach, de valse lach en de omvallen van het lachen lach.

 5. Ze zijn blij om de kleinste dingen

  Hoewel wij veel alledaagse dingen voor lief nemen, kan een peuter gelukkig worden van de kleinste dingen. Ze vinden het geweldig als je ze vraagt om te helpen met het vegen van de vloer, maar ze kunnen ook helemaal blij worden van Cars stickers. En de supermarkt met winkelwagentjes, dozen en snoepjes kan soms helemaal een paradijs zijn.

 6. Ze hebben een bijzondere kledingsmaak

  Veel peuters willen zelf beslissen wat ze aantrekken, en tenzij je niet naar een belangrijke afspraak moet, is het vaak de moeite niet waard om in discussie te gaan. Het resultaat is wel dat er regelmatig outfits gecreëerd worden die je laten lachen. Want een tutu met regenlaarzen of 6 verschillende kleuren en printjes bij elkaar waren nog nooit zo trendy.

 7. Ze houden van knuffelen

  Kleine kinderen zitten vol met liefde en genegenheid. Ze vinden het heerlijk om hun armen om je nek te slaan, hun benen om je buik te klemmen en hun hoofd op je schouder te leggen. En als je ze een paar uur niet hebt gezien, kijken ze je aan met glinsterende ogen en een grote glimlach waardoor je je afvraagt waaraan je zo’n lieve begroeting hebt verdiend.

 8. Ze doen nog een dutje

  Het dagelijkse dutje gebeurt niet altijd zonder slag of stoot. Soms zijn er 14 verhaaltjes of slaapliedjes nodig, maar op een gegeven moment valt een peuter echt in slaap. Als het zover is, geeft dat jou de tijd om op te ruimen, rond te kijken op internet of om zelf even weg te dommelen.

 9. Ze hebben een ondeugend gezicht

  Peuters hebben nog geen pokerface ontwikkeld. Hun gezichtsuitdrukking verraadt dan ook altijd wat er aan de hand is. Als jou dreumes ondeugend is geweest weet je dat dan ook al voordat je de schade hebt gezien. Het enige wat je nog hoeft te doen is achterhalen wat de misdaad is.

 10. Ze zeggen ik hou van jou

  Weet je nog hoe je hart smolt toen jouw baby voor het eerst lachte, brabbelde of je knuffelde? De eerste keer dat je kind tegen je zegt: “Ik hou van je, mama” zal nog geweldiger zijn. Zodra die woorden eruit zijn, blijven ze komen en elke keer voelt het weer geweldig.

 11. Ze zijn altijd aan het leren

  De hersenen van een peuter schakelen zich nooit uit. Ze zijn dan ook continu aan het leren, verkennen of oefenen. De hele wereld is hun klaslokaal en ze zijn altijd nieuwsgierig, hongerig naar informatie en bereid om nieuwe dingen te leren.

 12. Ze houden van drama om niets

  Hoewel kleine kinderen geen wrok koesteren, weten ze als geen ander hoe ze je moeten bespelen. Als ze echt overstuur zijn is dat heel vervelend, maar krokodillentranen zijn soms gewoon Oscarwaardig. Geen cake als ontbijt of niet alle ijsjes mogen openmaken kunnen zorgen voor het nodige drama.

 13. Ze hebben een geweldige fantasie

  Op deze leeftijd hebben ze vrij levendige fantasie. Peuters zullen je dan ook verrassen met de diepte en complexiteit van hun spelletjes en toneelstukjes. Op een gegeven moment zul je dan ook met ontzag kijken als je kind van een kartonnen doos een boot maakt of door de kamer rent om pop te redden van een brand.

 14. Ze zijn de baas

  Een peuter die de leiding heeft kan je als moeder gek maken. Zeker in het openbaar als je kind naar je schreeuwt om iets te doen of zegt het eten niet te gaan opeten. Toch is dat eigenlijk een goede eigenschap. Want jij wilt waarschijnlijk ook dat jouw oogappel opgroeit tot een assertief en zelfstandig persoon. Dat betekent dat je deze, soms irritante, kwaliteit moet koesteren.

 15. Ze hebben mama nog nodig

  Baby’s groeien ontzettend snel en zijn zo een peuter. Gelukkig heeft een peuter nog altijd een mama nodig. Jij bent degene die de tranen droogt, handje vasthoudt bij enge dingen en een gelukskusje geeft. Geniet ervan, want voor je het weet is je kind echt groot!