Top
  >  Lifestyle   >  Groen leven door ecologische hotels


Slapen in de buitenlucht, douchen met koud water en naar het toilet gaan in één of ander schuurtje. Dit beeld heb je misschien in je hoofd als je denkt aan ecologische hotels. Maar gelukkig hanteren ze dergelijke middeleeuwse gebruiken niet meer en kun je tegenwoordig in verschillende goede hotels een groen verblijf boeken.

Het milieu heeft steeds meer te verduren en moet ook allerlei gevolgen doorstaan die onder andere veroorzaakt worden door het toerisme. Doordat vakantiegangers meer waarde aan milieubewuste reizen hechten, springen hotels hierop in door een ecologisch beleid te hanteren.

Voordat een hotel het groene label ontvangt, moeten ze aan verschillende zaken voldoen. Met behulp van hedendaagse technologie kunnen CO2 neutrale hotels gebouwd worden, die hun energie opwekken met alternatieve bronnen, water besparen en door goede isolatie warmte behouden. Hotels kunnen een plaatsje op de groene ladder verdienen, als ze liften installeren en andere apparaten gebruiken met een laag energieverbruik, als ze in de buurt liggen van het openbaar vervoer, als ze afval recycleren, als het dak bestaat uit dakpannen van hergebruikte banden en als de ramen open en dicht kunnen.

Bepaalde landen zijn al jaren bezig met ecologisch ondernemen, zoals Duitland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, maar ook Amerika. Deze laatste moet ook wel, aangezien het tot één van de grootste milieuvervuilers behoort. Frankrijk wil zelfs een nieuwe wet instellen voor hotels, waarbij het aantal sterren afhangt van hun groene beleid. Hieronder staan enkele ecologische hotels.

Hotel Ökotel in Hamburg
Dit Duitse hotel leeft al meer dan een decennia lang volgens ecologische standaarden. Het gebouw bestaat uit natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, regenwater wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen en het hotel haalt zijn energie uit zonnepanelen. De maaltijden worden er bereid met biologische producten die afkomstig zijn van lokale landbouwers.

Hotel Stadthalle in Wenen
Bij dit hotel halen ze hun energie uit warmtepompen en zonnepanelen. Al het afval recycleren ze en de kamers zijn ingericht met design spullen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Apex hotels in Engeland
Deze hotels hebben niet alleen een groen beleid, maar willen ook een stijlvolle onderneming neerzetten. De hotels werken volgens duurzame richtlijnen en maken hun leveranciers en gasten er ook op attent om respectvol om te gaan met de natuur en de samenleving.

Element hotels in Amerika
De gebouwen van deze hotelketen zijn allemaal volgens de regels van de Green Building Council gebouwd. Dit is een keurmerk voor ecologisch bouwen. De Element hotels willen laten zien dat de term milieubewust, niet meer geassocieerd moet worden met het geitenwollen sokken verhaal. Ze hebben namelijk gekozen om stijl en luxe in een hedendaagse, frisse uitstraling door te voeren, maar dan wel op een verantwoorde manier.