Top
  >  Familie   >  Het is vandaag Opa en Oma Dag

Opa en Oma Dag
Het is vandaag Opa en Oma Dag. De dag waarop je opa en oma in het zonnetje zet. Hoewel het niet officieel gevierd wordt in Nederland, willen wij er toch aandacht aan besteden.

In de jaren 70 kwamen er steeds meer eenzame bejaarden in de Verenigde Staten. Door de veranderingen en verharding van de maatschappij werden deze oude mensen steeds minder belangrijk gevonden en speelden ze een kleinere rol in de familie. De Amerikaanse huisvrouw Marian McQuade wilde hier wat aan doen en een nationale dag introduceren. Een dag waarbij de kinderen en kleinkinderen langsging bij opa en oma. Ook werden de kleinkinderen gestimuleerd om zelfgemaakt cadeautjes mee te nemen.

Opa en Oma Dag vieren

Na jaren van lobbyen werd in de Verenigde Staten in 1978 besloten dat de eerste zondag van de maand september een nationale dag werd voor opa’s en oma’s. Marian vond het niet alleen belangrijk dat mensen hun eigen grootouders bezochten, maar ook dat er andere grootouders werden geadopteerd. Haar idee was dat je een eenzame senior kon ‘adopteren’ en er zo voor zorgde dat hij of zij een paar keer per jaar bezoek kreeg.

Behalve in de Verenigde Staten wordt Opa en Oma Dag ook gevierd in Canada, Australië, Frankrijk, Italië en Taiwan. Hoewel ze zich niet houden aan de eerste zondag van september. Elke land heeft zijn eigen datum. In 2004 kreeg Opa en Oma Dag zelfs een officieel liedje, dat je hieronder kunt luisteren.

Foto: Ben Smith