Top
  >  Lifestyle   >  Hoe zorg ik voor een positief zelfbeeld?

Een positief zelfbeeld is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen zijn ontevreden over hun lichaam, hebben last van faalangst of twijfelen aan hun karakter. Vrouwen hebben hier eerder last van dan mannen. Zij overwegen bijvoorbeeld een borstvergroting als zij onzeker zijn over het formaat van hun borsten, of kiezen voor een facelift als de eerste rimpels zich aandienen. Hoewel een cosmetische ingreep kan helpen om een positief zelfbeeld te krijgen, zou dit niet de eerste stap moeten zijn. Dit artikel zetten een aantal tips op een rijtje, die je helpen om te werken aan een positief zelfbeeld. 

Houd een positiviteitsdagboek bij voor jezelf 

Een eerste stap in het opbouwen van een positief zelfbeeld, is het werken met een positiviteitsdagboek. In dit dagboek schrijf je aan het eind van iedere dag op, welke leuke dingen je die dag gedaan hebt. Wat ging er vandaag goed? Welke complimenten heb je van anderen gekregen? Het is makkelijk om te denken dat je nooit een compliment krijgt. Immers, een negatieve gedachte houden we makkelijker vast dan een positieve. Daar waar je onbewust toch complimentjes zal krijgen. Door deze op te schrijven, kun je ze later nog eens bekijken. Het helpt je positief te blijven! 

Relativeer onzekerheden die je voor jezelf identificeert 

Een positief zelfbeeld opbouwen betekent niet alleen varen op de complimenten en daarmee de hulp van anderen. Je hebt hier zelf een grote invloed op! Probeer voor jezelf te identificeren welke onzekerheden je ervaart. Wat maakt dat je momenteel negatief over jezelf denkt? Op basis van de geïdentificeerde onzekerheden kun je vervolgens starten met het relativeren hiervan. Ben je de enige met deze onzekerheid? Is het niet heel normaal om onzeker te zijn over bepaalde eigenschappen? Door te relativeren zal je onzekerheden makkelijker loslaten. Het vormt de basis van een positief zelfbeeld. 

Zorg voor voldoende energie door te sporten 

Misschien de belangrijkste stap in het werken naar een positief zelfbeeld, is voldoende beweging. Door te sporten, het liefst met anderen, krijg je een energiek gevoel. Je voelt je fit en gemotiveerd! Deze positieve energie maakt het makkelijker om een positief zelfbeeld te creëren. Daarbij kan sporten onzekerheden wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheden over je gewicht, je buik en benen, enzovoorts. Voldoende bewegen gaat samen met goed slapen. Voldoende nachtrust is essentieel om fit en met een energiek gevoel aan een nieuwe dag te kunnen beginnen. 
Bron: https://www.ggznieuws.nl/5-tips-om-te-werken-aan-een-positief-zelfbeeld/