Top
  >  Familie   >  13 kleine dingen die ouders kunnen doen zodat hun kind zich geliefd voelt

dingen ouders doen kind geliefd
Kun je nog herinneren wat je als kind het gevoel gaf geliefd te zijn? Misschien heb je een mooie herinnering aan een geweldige tijd met je ouders, die leuke vakantie of op zondagochtend met zijn allen ontbijten. Nu je zelf moeder bent, wil je natuurlijk ook dat jouw kind zich geliefd voelt. Dat gevoel zit vaak in de dagelijkse dingen. Daarom vind je hieronder 13 kleine dingen die ouders kunnen doen zodat hun kind zich geliefd voelt.

 1. Maak bedtijd een dierbaar moment

  Kleine kinderen vinden het geweldig om voorgelezen te worden terwijl ze in bed liggen en in slaap vallen. Het is een liefdevol en rustgevend moment dat zorgt voor binding tussen ouder en kind. Daarnaast is het ook nog eens mooi meegenomen dat lezen helpt bij het ontwikkelen van de hersenen van je kind.

 2. Speel met je kind

  Tussen zwemles, paardrijles, tennisles, dansles en karateles in is er bijna geen tijd meer om te spelen. Natuurlijk genieten kinderen van al die dingen, maar ze willen ook gewoon spelen, lachen en samen zijn met hun ouders. Schrap daarom 1 of 2 activiteiten en maak ruimte voor wat quality time.

 3. Zet je telefoon uit

  Als je kind terugkomt van school of jij thuiskomt van je werk zet dan je telefoon voor minimaal een halfuurtje uit. In deze tijd kan je kind genieten van jouw aandacht. Kinderen vinden dit fijn omdat ze dan weten dat jij niet wordt afgeleid en ze je dan ongestoord kunnen vertellen hoe hun dag was.

 4. Kijk in hun ogen

  De beste manier om te communiceren met je kinderen is om ze recht in hun ogen aan te kijken als je met ze praat. Oogcontact is heel belangrijk en zeker in deze tijd waarin iedereen lijkt vastgeplakt aan een telefoon, computer of ander apparaat. Hierdoor leert je kind ook gelijk dat oogcontact een belangrijke sociale vaardigheid is.

 5. Betrek je kind bij het maken van keuzes

  Dingen als welke kleding ze morgen naar school dragen of wat jullie gaan doen tijdens een dagje uit zijn zaken die je samen met je kinderen kan beslissen. Zorg ervoor dat je je kinderen bij bepaalde keuzes betrekt, zodat ze weten dat hun mening telt. Ook leren ze hierdoor keuzes te maken.

 6. Toon je liefde

  Talloze studies hebben aangetoond dat warmte en genegenheid goed zijn voor kinderen. Een kind voelt zich hierdoor geliefd en heeft een grotere eigenwaarde. Een paar kusjes en knuffels per dag verminderen de kans dat kinderen agressief of asociaal worden of andere gedragsproblemen krijgen.

 7. Glimlach vaker

  Een goede manier om je liefde en warmte voor je kinderen te tonen is door naar ze te lachen elke keer als ze de kamer in komen. Dit zorgt ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en laat zien dat hun aanwezigheid wordt gewaardeerd. Uiteraard zijn er ook momenten waarop ze herinnerd moeten worden aan hun slechte gedrag, maar de overige 90 procent van de tijd kun je laten zien hoeveel je van ze houdt.

 8. Breng tijd door met elk kind

  Het is geweldig wanneer een ouder of beide ouders quality time kunnen doorbrengen op een één-op-één basis met hun kinderen. Dit is goed omdat ze zich speciaal voelen en hun broers en zussen er niet bij zijn. De activiteit kan van alles zijn, variërend van samen iets leuks doen tot helpen met klusjes.

 9. Onderbreek nooit hun verhaal

  Als je kind wil vertellen wat er is gebeurd op school laat hem zijn verhaal doen en onderbreek hem niet. Hierdoor voelt je oogappel zich geliefd. Als ouders hun kinderen negeren of veel te druk zijn met andere dingen, zullen kinderen hieronder lijden.

 10. Kom in actie als je kind ongelukkig is

  Als je kind ongelukkig is, probeer erachter te komen waardoor dit komt. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met pesten of met een leraar. Als dat zo is, vraag om een gesprek met de betrokken personen en probeer het probleem met zijn allen op te lossen.

 11. Disciplineren ze met liefde

  Er zijn nog steeds ouders die geloven dat slaan de meest effectieve manier is om kinderen te disciplineren. De sleutel tot succesvol ouderschap is niet om over te schakelen op liefde als ze het goed doen en dit te ontkennen als ze zich misdragen. Een gestage stroom van genegenheid zorgt ervoor dat kinderen voelen dat de liefde van hun ouders onvoorwaardelijk is.

 12. Zet de tv en alle gadgets uit tijdens het eten

  Het is voor kinderen niet leuk als ze moeten concurreren met de tv of als iedereen zit te sms’en tijdens het eten. Maaltijden zijn het ideale moment om te genieten van elkaars gezelschap. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat kinderen hierdoor minder gehaast en gezonder eten.

 13. Wees een perfect rolmodel

  Hoe vaak heb je tegen je kind gezegd wat hij moet doen, dat hij beleefd moeten zijn en dat hij altijd een autogordel moeten dragen? Vaak vergeten ouders dat ze zelf het perfecte rolmodel moeten zijn omdat kinderen geweldige copycats zijn. Kortom, er is geen betere manier om aan je kind te laten zien wat hij moeten doen dan door zelf het goede voorbeeld te geven.

Foto: Donnie Ray Jones