Top
  >  Lifestyle   >  Kunst in huis halen


Kunst is een hele persoonlijke toevoeging aan je huis, over smaak valt immers niet te twisten. Hier vind je een aantal tips voor het vinden van kunst in huis.

Kunst in huis halen kan nog een hele klus zijn. Het vinden en uitkiezen van een kunstwerk is al lastig, en dan moet het ook nog op een mooie plaats in je huis worden geplaatst. Daarom staan hier een viertal tips die je kunnen helpen bij het zoeken en vinden van kunst in huis.

Eigen kunst

Een kunstwerk kan erg duur zijn dus tenzij je al een tijd iets op het oog hebt, is het fijn om te beginnen met iets betaalbaars. Misschien kun je beginnen met een mooie foto uitvergroot op de muur, een schilderij van de kinderen of zelf een workshop beeldhouwen volgen. Zo heb je iets persoonlijks in huis en heb je zelf controle over de grootte en kleur van het werk. Ook kun je in opdracht een schilderij laten maken, hier ben je dan wel minstens 250 euro voor kwijt.

Kunst van anderen

Als je liever werk van iemand anders hebt zijn hier ook genoeg betaalbare opties voor. Er zijn veel canvas doeken met print en beeldjes bij woonwinkels verkrijgbaar, maar grote kans dat je deze bij iemand anders thuis ook tegenkomt. Je kunt op zoek gaan naar jonge kunstenaars die hun werk voor weinig geld verkopen, met een beetje geluk wordt het later meer waard.

Kunstuitleen

Ben je bang dat je snel op een kunstwerk uitgekeken zult raken of houd je van variatie, dan is de kunstuitleen een uitkomst. Hier heb je net als bij de bibliotheek een abonnement waarmee je voor een bepaalde tijd een kunstwerk mag lenen. Vaak werkt een kunstuitleen ook met een spaartegoed, zodat je uiteindelijk ook een kunstwerk kunt kopen.

Plaatsing

Wanneer je een kunstwerk hebt gekozen, moet het nog een passende plek in huis krijgen. Kies hiervoor een plek waar het vaak gezien zal worden, een kunstwerk hoort op ooghoogte te hangen of staan. Als het in de woonkamer komt waar je zit zal het dus lager hangen dan in de hal waar je er langs loopt. Zorg ervoor dat de kunst op een plek komt waar wel veel licht is, maar waar er geen zonlicht direct op schijnt. Dit om te voorkomen dat het zal verbleken. Je kunt het werk wel extra belichten met een spotje om het te accentueren.

Foto via Lonnymag