Top
  >  Algemeen   >  Kwart basisschoolkinderen te dik


Kinderen hangen het liefst met hun Playstation, een glas cola en zak chips op de bank. Veel ouders staan dit toe en daarom zijn een hoop basisschoolkinderen te dik. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen kampt met overgewicht.

Uit een onderzoek van het Amsterdamse VUmc, onder ruim 7.000 kinderen in 7 Europese landen, is naar voren gekomen dat een kwart van de basisschoolkinderen te dik is. Zo bleek dat maar liefst 22 procent van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar kampt met overgewicht. 6 procent van deze kinderen heeft last van extreem overgewicht.

De reden dat Nederlandse kinderen te dik zijn kan in verband gebracht worden met andere uitkomsten van het onderzoek. Basisschool kinderen uit ons land blijken namelijk ongeveer 0,6 liter frisdrank per dag te drinken. Verder is ook naar voren gekomen dat jongens meer frisdrank te drinken en televisie te kijken, meisjes minder sporten en kinderen van hoogopgeleide ouders slanker zijn.

Europa

Toch zijn Nederlandse kinderen niet de ongezondste van Europa. In Hongarije, Spanje en Slovenië is overgewicht een groter probleem. In Griekenland is de situatie echt zorgelijk. 50 procent van de basisschoolkinderen is daar namelijk te dik. In België en Noorwegen werden de laagste percentages gemeten en kwamen hiermee als beste uit het onderzoek.