Top
  >  Eten & Drinken   >  Dit zijn de meest misleidende producten van het jaar

misleidende producten van het jaar
Verantwoord eten kan soms lastig zijn. Zeker als een product op het eerste gezicht gezond lijkt, maar als je eenmaal de ingrediënten bekijkt dat helemaal niet is. Ook het afgelopen jaar stonden de supermarkten weer vol met misleidende producten.

Voedselorganisatie Foodwatch heeft het Gouden Windei 2015 uitgereikt. Met 28 procent van de stemmen wonnen de gedroogde cranberries van Albert Heijn de oneervolle titel. Liga Milkbreak melk-aardbei eindigde met 21 procent op de tweede plek, gevolgd door light pindakaas van supermarkt Plus met eveneens 21 procent. In totaal brachten 13.000 consumenten hun stem uit op de grootste misleider van 2015. Hieruit bleek dat mensen zich vooral ergeren aan de hoeveelheid suiker in producten.

 1. Albert Heijn Cranberries gedroogd

  Albert Heijn Cranberries gedroogd
  Op de verpakking van de Albert Heijn Cranberries gedroogd staat: ‘Bron van vezels en zoet van smaak’. Dat laatste is zeker waar, want de supermarkt heeft de cranberries voorzien van een aardige laag ananassiroop. Het product bestaat voor 68 procent uit ananassiroop en voor slechts 30 procent uit cranberries. Hierdoor bestaat elke hap van deze ‘superfoods’ voor twee derde uit suikers.

 2. Liga Milkbreak melk-aardbei

  Liga Milkbreak melk aardbei
  Liga claimt dat Milkbreak melk-aardbei ‘een goede balans tussen vezels, granen en fruit’ is. Op de verpakking staan aardbeien en granen prominent afgebeeld. Echter het koekje bevat 0,03 procent aardbeienpoeder en bestaat het voor één vijfde uit suikers. Met 667x meer suikers dan fruit is het dan ook gewoon koek en geen ‘verantwoord tussendoortje’ zoals Liga het zelf noemt.

 3. Plus Pindakaas Light

  Light Pindakaas Plus
  De light pindakaas van supermarkt Plus is maar liefst 30 procent minder vet. Dat klinkt veelbelovend, totdat je de kleine lettertjes leest. Een deel van de pinda’s is vervangen door pure glucosestroop. Hierdoor krijg je 451 procent meer suikers dan in hun gewone pindakaas. Door de afname van de pinda’s verdwijnen de vitamine E en vezels ook uit het product.

Foto: Jeshoots