Top
  >  Familie   >  Moeten ouders die gaan scheiden verplicht op cursus voor kinderen?

Ouders scheidingscursus
Een echtscheiding is niet makkelijk en al helemaal niet voor kinderen. Zou het daarom verplicht moeten worden voor ouders die willen gaan scheiden om een speciale cursus te volgen?

Juriste Marit Tomassen wil dat ouders die gaan scheiden een cursus gaan volgen om zo de nadelige gevolgen van een scheiding voor de kinderen te verminderen. Tijdens een scheidingscursus krijgen ze inzicht in wat het allemaal betekent voor hun kinderen. Zo’n cursus is al verplicht in de Amerikaanse staat Oregon en volgens Tomassen is het daar een groot succes.

Ouderschapsplan minder nuttig dan scheidingscursus

Uit het onderzoek van Tomassen aan de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat een scheidingscursus beter werkt dat het ouderschapsplan, dat sinds 2009 verplicht is. Ondanks het ouderschapsplan raken echtgenoten nog net zo vaak als vroeger verwikkeld in een juridische strijd. In 2014 waren er ongeveer 16.000 kinderen van wie de ouders vanwege een scheiding juridisch met elkaar overhoop lagen. Tomassen concludeert dan ook dat het ouderschapsplan weinig nut heeft.

Rob van Coolwijk, de voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, is van mening dat het ouderschapsplan wel nuttig is. Hij zegt dat ouders zich hierdoor beter bewust worden van wat zij allemaal moeten regelen voor hun kinderen. Daarnaast ziet hij ook voordelen aan een scheidingscursus, maar volgens hem is het geen vervanging maar een aanvulling op het ouderschapsplan.

Foto: Ellyn