Top
  >  Familie   >  Nederlandse opa’s en oma’s passen het meeste op de kleinkinderen

Opa en oma
Van alle Europese landen passen Nederlandse opa’s en oma’s het meeste op de kleinkinderen. Dat komt door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag.

Uit onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, blijkt dat 60 procent van de Nederlandse kinderen jonger dan 3 jaar opa of oma als oppas heeft. In geen enkel ander Europees land zijn de grootouders zo druk met het opvangen van de kleinkinderen. Door de bezuinigingen in de kinderopvangtoeslag zijn steeds meer ouders op zoek gegaan naar gratis opvang.

In Nederland wordt relatief weinig gebruik gemaakt van kinderopvang. In Zweden, Denemarken en Slovenië wordt juist veel gebruik gemaakt van professionele kinderopvang. Daar gaat de meerderheid van de baby’s en peuters meer dan 30 per week naar een kinderdagverblijf. In ons land komt dat nauwelijks voor.

Kinderen zien ouders weinig

Uit de cijfers blijkt ook dat Nederlandse kinderen hun ouders weinig zien. Nog geen derde van de kleine kinderen heeft altijd een moeder of een vader in de buurt. Bij de helft van de Europese kinderen tot 3 jaar is dat echter wel het geval.

Foto: surlygirl