Top
  >  Familie   >  Nieuwe pil moet tot 1 maand na onveilige seks werken

Nieuwe pil moet tot 1 maand na onveilige seks werken
Vind je het lastig om elke dag netjes je anticonceptiepil te slikken? Dan kan een nieuwe pil, die je maar 1 keer per maand na onveilige seks hoeft te nemen, een oplossing zijn.

Volgens Amerikaanse en Zweedse onderzoekers hebben vrouwen behoeften aan een pil die ze maar 1 keer per maand moeten slikken. Deze anticonceptiepil zou een zwangerschap kunnen onderbreken 4 tot 6 weken na de onveilige seks. Afhanelijk van hoe vaak een vrouw onvelige seks heeft, zou zij de medicatie een aantal keer per jaar moeten nemen. Deze nieuwe pil zou dan ook minder planning vereisen.

Omdat de huidige pil vaak voor veel bijwerkingen zorgt, denkt Professor Elizabeth Raymond van het technologiebedrijf Gynuity dat de nieuwe vorm van actieconceptie erg polulair kan worden. Er is dan ook een licentie aangevraagd. “Deze pil zou aan het einde van elke maand genomen worden en zou zo krachtig zijn dat het een zwangerschap kan voorkomen die een gevolg was van seks 4 tot 6 weken eerder. 20 jaar geleden is er een onderzoek geweest in meerdere landen en dit toonde aan dat vrouwen voorstanders zijn van deze pil,” laat Raymond weten aan de Daily Mail.

Vrijbrief voor abortus

Toch kent de nieuwe anticonceptiepil niet alleen maar voorstanders. Zo noemt de Britsche organistaie Family Education Trust het een vrijbrief voor een abortuspil. “Een licentie voor dit soort medicatie is een introductie van abortus op aanvraag via de achterdeur. Ze beweren de keuzemogelijkheden voor vrouwen te vergroten met deze pil, maar de onderzoekers vergeten de andere persoon die ook betrokken is bij elke abortus, hoe vroeg de zwangerschap ook beëindigd wordt. Zo zorg je ervoor dat het kind helemaal geen opties meer heeft,” aldus een woordvoerder.