Top
  >  Familie   >  Paracetamol tijdens zwangerschap gelinkt met ADHD

Paracetamol zwangerschap ADHD
Ben je in verwachting en slik je paracetamol, dan kun je hier misschien beter mee stoppen. Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap wordt namelijk gelinkt met ADHD.

Onderzoekers van de University of California en Aarhus University in Denemarken hebben een link vastgesteld tussen het gebruik van paracetamol bij zwangere vrouwen en ADHD bij hun kinderen. Voor de studie werden 64.322 Deense kinderen en moeders gebruikt. De vrouwen moesten 3 maal tijdens hun zwangerschap en 6 maanden na de bevalling aangeven of en wanneer zij pijnstillers hadden gebruikt. 7 jaar later kregen de moeders een vragenlijst over de gedragsproblemen van hun kinderen. Daarnaast kregen de onderzoekers ook diagnoses over hyperkinetische stoornissen uit ziekenhuizen en psychiatrische instellingen en een lijst met kinderen die ADHD medicatie, zoals Rilatine, kregen.

Meer dan de helft van de vrouwen had tijdens de zwangerschap regelmatig paracetamol genomen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat kinderen van wie de moeder paracetamol gebruikte 13 tot 37 procent meer kans hadden op ADHD. Hoe langer het medicijn werd genomen, hoe groter het risico. Zo bleek dat als een vrouw in de 20ste week van haar zwangerschap nog paracetamol gebruikte de kans op ADHD met 50 procent toenam.

Paracetamol kan hersenontwikkeling verstoren

Volgens de onderzoekers is paracetamol gevaarlijk omdat het de placenta kan binnendringen. Hierdoor kan het mogelijk de hersenontwikkeling van de foetus verstoren door de invloed die het heeft op de hormonen van de moeder. De wetenschappers stellen dan ook dat als deze resultaten een causaal verband hebben, paracetamol niet langer mag worden beschouwd als veilig bij zwangere vrouwen.

Andere medici stellen echter dat het gebruik van paracetamol niet de oorzaak van ADHD hoeft te zijn. Ondanks dat de studieresultaten zijn gecorrigeerd voor mentale problemen bij de moeders, roken of alcoholgebruik, ontstekingen of infecties en diverse van andere factoren zijn er nog enkele tekortkomingen. De onderzoekers konden bijvoorbeeld geen informatie geven over de dosis paracetamol. De conclusie luidt dan ook dat vervolgonderzoek noodzakelijk is. Want de bevindingen benadrukken dat de veiligheid van paracetamol onder de zwangerschap niet vanzelfsprekend is.