Top
  >  Eten & Drinken   >  Recept voor kerstboomkoekjes


Het is bijna Kerst en daarom tijd om gezellig thuis te blijven. Als je voor de feestdagen graag in de keuken staat, dan kun je het recept voor kerstboomkoekjes eens proberen.

De feestdagen brengen weer een hoop boodschappen in huis. In deze periode liggen de winkels dan ook boordevol lekkernijen. Toch kun je ook heel makkelijk zelf aan de slag met het onderstaande recept voor kerstboomkoekjes.

Benodigdheden:

  • 2 eieren
  • 4 eetlepels stroop
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 3 kommen
  • Deegroller
  • Handmixer
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Uitsteekvormpjes in de vorm van een kerstboom

Voor de versiering:

  • 2 eieren
  • 1 theelepel citroensap
  • 250 gram poedersuiker
  • Gekleurde lintjes
  • Taartdecoratie naar eigen keuze zoals zilverpilletjes, mimosa en musketzaad

Bereidingswijze:
Begin als eerste met het los kloppen van 2 eieren en meng dit samen met de 4 eetlepels stroop in een kom. Vervolgens pak je een schone kom en stop je hier de 300 gram bloem in samen met het mespuntje zout, bakpoeder, gemberpoeder, kaneel en de bruine suiker. Voeg hierna de boter en het eimengsel toe. Kneed daarna het deeg met koude handen tot een bal. Pak deze in met vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm daarna de oven voor op 170 graden en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Rol de deegbal met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter dik. Steek hierna met de kerstfiguurtjes zoveel mogelijk koekjes uit het deeg en maak met behulp van een mesje een klein gaatje aan de bovenkant. De kerstboompjes leg je vervolgens op de beklede bakplaat. Als het deeg op is moeten de koekjes ongeveer 20 minuten in de oven voordat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze daarna nog 20 minuten afkoelen.

Om het glazuur te kunnen maken moet je een nieuwe kom gebruiken. Hierin stop je alleen de eiwitten van de 2 overgebleven eieren. Dit ga je vervolgens mixen met een handmixer totdat er een soort van schuim ontstaat. Voeg hier geleidelijk het citroensap en poedersuiker aan toe. Blijf daarna net zo lang kloppen tot er een dik en romig mengsel ontstaat.

Tot slot bestrijk je de koekfiguurtjes met glazuur en kun je deze versieren met het decoratiemateriaal. Laat ze dan droog en hard worden. Uiteindelijk kun je de lintjes door de koekjes rijgen en ze in de kerstboom hangen.

post a comment