Top
  >  Familie   >  12 redenen waarom een huisdier goed is voor je kind

huisdier goed voor kind
Wil je kind dolgraag een kat, hond, konijn, cavia of een goudvis, maar twijfel jij nog een beetje? Dan staan hieronder 12 redenen waarom een huisdier goed is voor je kind.

Er zijn vele goede redenen waarom een dier in huis een aanwinst is. Er zijn veel vaardigheden en andere dingen die kinderen leren door te zorgen voor een huisdier. Daarnaast kunnen ze hierdoor ook nog eens hun jeugd doorbrengen samen met hun beste vriendje onder hetzelfde dak.

 1. Het maakt ze zorgzaam

  Huisdieren hebben veel aandacht, liefde en zorg nodig. Hierdoor ontwikkelen kinderen al vroeg een gevoel van zorgzaamheid voor anderen. Door het dier te verzorgen leren ze ook om medelevend te zijn.

 2. Geeft ze zelfvertrouwen

  Een huisdier is ook goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Als kinderen met succes een dier opvoeden, zullen ze zich goed voelen over zichzelf. Ze zijn trots op hun prestatie en dat zorgt ervoor dat het gevoel van eigenwaarde toeneemt.

 3. Er is altijd een speelkameraadje

  Of kinderen nu 12 maanden of 12 jaar zijn, een huisdier is altijd een perfect speelmaatje. Honden rennen rond en spelen met een bal, zelfs als mama en papa allang doodmoe zijn. Katten volgen je kind graag als hij in de buurt gaat fietsen of naar de speeltuin gaat.

 4. Helpt bij het verbeteren van leesvaardigheid

  Veel kinderen vinden het fijner om voor te lezen aan huisdieren dan aan mensen. Misschien komt dit omdat dieren niet oordelen of corrigeren. Hardop lezen is goed voor kinderen. Want hoe meer ze oefenen hoe beter ze worden.

 5. Geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel

  Opgroeien met een huisdier brengt verplichtingen met zich mee. Het zijn immers geen dingen die je gewoon even in de kast kunt zetten als je het zat bent. Dieren moeten elke dag gevoerd, verzorgd en vermaakt worden. Dit vraagt om inzet en leert kinderen om verantwoordelijk te zijn.

 6. Zorgt voor beweging

  Huisdieren, en dan vooral honden, hebben beweging nodig. Hierdoor moet iedereen vaker naar buiten. De zon en de frisse lucht doen jullie goed en door een strand- of boswandeling blijven kinderen fit.

 7. Is heerlijk om mee te knuffelen

  Dieren houden ervan om bij je te komen liggen en lekker te knuffelen. Katten vinden het heerlijk om op schoot te spinnen en kruipen maar al te graag bij je kind in bed. Honden vinden het fijn om te kroelen en blijven trouw naast je kind zitten als deze ziek is.

 8. Leert ze over consequenties

  De zorg voor een huisdier helpt kinderen bij het leren van consequenties. Als ze het dier niet goed verzorgen, zien ze daar de gevolgen van. Als vissen niet worden gevoerd, gaan ze dood. Als de kooi van de hamster of cavia niet wordt schoongemaakt, gaat het stinken.

 9. Minder gevoelig voor allergieën en astma

  Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieën en astma. Dit komt door de blootstelling aan huidschilfers van dieren en andere allergenen. Hierdoor ontwikkelen kinderen een sterker immuunsysteem.

 10. Het heeft een kalmerende werking

  Huisdieren hebben vaak een kalmerende werking op kinderen. Sommige kinderen zijn meer ontspannen in de buurt van dieren dan bij andere mensen. Ook zoeken ze steun bij hun huisdier als ze verdrietig, boos of overstuur zijn.

 11. Maakt ze gedisciplineerd

  Huisdieren zorgen ervoor dat kinderen leren over discipline. Een kat moet dagelijks gevoerd worden en een hond moet meerdere keren per dag uitgelaten worden. Daarnaast leren ze ook hoe ze een dier moeten trainen zodat het naar hun luistert.

 12. Vriendje voor het leven

  Huisdieren zijn altijd hartstikke blij om je te zien en vinden hun baasjes de leukste personen op aarde. Ze zijn geweldige maatjes, ongelofelijk trouw en hun liefde is onvoorwaardelijk. Kortom, ze zijn het beste vriendje voor je kind.

Bron: Womananitely