Top
  >  Eten & Drinken   >  Semifreddo specialiteit van Italië


Semifreddo is een Italiaans dessert, dat naar het Nederlands vertaalt betekend half koud. Je zou het kunnen vergelijken met een ijstaart, waarbij de semifreddo meer een mousse textuur heeft. Als je het hoort, semifreddo, dan klinkt het misschien als een ingewikkeld gerecht, maar dat hoeft niet zo te zijn.

In het onderstaande recept staat beschreven hoe je de semifreddo moet bereiden. Als je deze stappen nauwkeurig uitvoert, dan zul je na een beetje geduld een stukje Italië proeven. Je kunt ervoor kiezen om het dessert met anderen te delen, want het recept is geschikt voor acht personen. Of je houdt de lekkernij gewoon voor jezelf, je hebt er immers hard voor gewerkt.

Ingrediënten semifreddo
• 600 gram slagroom
• 200 gram suiker
• 4 eieren
• 300 gram gevarieerde bosvruchten
• 20 gram poedersuiker
• 1 citroen
• 1 mespunt zout

Bereiding
Begin met het scheiden van de eieren, doe de eiwitten in een kom en de eidooiers in een andere. Klop de eidooiers ‘au bain marie’, dit houdt in dat je boven een pan met kokend water de kom met eidooiers plaats, als ze luchtig zijn opgeklopt voeg je hierbij 100 gram suiker.

De eiwitten klop je op tot zachte pieken, waarna je hier de andere 100 gram suiker bij doet en het mespuntje zout. Pers het sap uit de citroen en voeg dit bij de opgeklopte eiwitten en roer dit zachtjes door elkaar.

Klop vervolgens 350 gram van de slagroom stijf en meng dit met de eidooiers. Snijd dan 150 gram van het bosvruchten in kleine stukjes en doe dit bij de eidooiers. Hieraan voeg je beetje voor beetje de opgeklopte eiwitten en vouw je als het ware alle ingrediënten door elkaar.

Pak dan een cakeblik en bekleed deze met bakpapier. Hier giet je het mengsel in, waarvan je de bovenkant glad strijkt met een spatel. Het cakeblik gaat vervolgens de vriezer in, ongeveer een halve dag totdat de semifreddo bevroren is.

Als het dessert klaar is om uit de vriezer gehaald te worden, haal het dan uit het cakeblik en leg de semifreddo op een schaal. Om het gerecht af te maken, klop je de rest van de slagroom op met de 20 gram poedersuiker. Dit spuit je mooi op de semifreddo en decoreer je vervolgens met het overgebleven bosvruchten.