Top
  >  Familie   >  Moeten slechte moeders verplicht aan de anticonceptie?

slechte moeders verplicht anticonceptie
Leefbaar Rotterdam wil gedwongen anticonceptie voor slechte moeders. Door dit voorstel is de discussie of je een vrouw de pil kunt opdringen weer hevig opgelaaid.

Leefbaar Rotterdam wil een wet die verplichte anticonceptie mogelijk maakt voor vrouwen die door hun psychische aandoening, verslaving of verstandelijke handicap beter geen kinderen kunnen krijgen. Volgens raadslid Ira van Winden is de wetgeving niet bedoeld voor elke psychisch patiënte, verslaafde vrouw of verstandelijk gehandicapte. Het zou gaan om vrouwen waar professionals en de rechter van vinden dat ze beter geen kinderen kunnen krijgen.

Met haar pleidooi komt Van Winden op voor het ongeboren kind. “Er wordt veel gesproken over het zelfbeschikkingsrecht van ouders en de lichamelijke integriteit van vrouwen, maar het welzijn van kinderen weegt voor mij zwaarder. Ik wil kinderleed, zoals mishandeling en verwaarlozing, voorkomen,” laat ze weten.

Verplichte anticonceptie moet familiedrama’s voorkomen

Begin dit jaar was er ook al een hevige discussie of falende ouders verplicht aan de anticonceptie moeten. Verschillende experts, zoals kinderartsen, rechters en psychiaters, zijn voorstander van het voorstel om zo toekomstige familiedrama’s te kunnen voorkomen. Martin van Rijn, de staatssecretaris van Volksgezondheid, gaat binnenkort een discussie aan over het onderwerp in de Tweede Kamer.

Foto: Dustin Askins