Top
  >  Lifestyle   >  Vakantie: Cairo in Egypte


Egypte is het land van de farao’s en piramides die een fascinerende geschiedenis bevatten. De Arabische cultuur, het zonnige klimaat met warme temperaturen en de prachtige natuur maken van Egypte een speciale vakantiebestemming.

Misschien heb je wel al een bepaald beeld van Egypte, gevormd door de talloze verhalen en films over de geschiedenis ervan. Om erachter te komen of dit klopt, zou je er eigenlijk eens op vakantie moeten gaan. Zo heeft de hoofdstad Cairo allerlei dingen te beleven op het gebied van cultuur, sport en ontspanning en het ruime aanbod van accommodaties belooft een prettig verblijf.

Bezienswaardigheden
Cairo de Egyptische hoofdstad heeft een uniek karakter, mede door de piramides van Gizeh en het oude hart van de stad dat door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Piramides van Gizeh
Met het uitzicht op Cairo, liggen de piramides van Gizeh al eeuwenlang naast elkaar. Het bekendste bouwwerk is de Piramide van Cheops, hij was de grootste farao van allemaal. Zijn zoon Chefren en kleinzoon Mycerinus hebben een wat kleinere piramide gekregen. Naast de tempel van Chefren ligt de Sfinx van Gizeh, die diende als bewaker van de piramides.

Egyptisch museum
In het centrum vind je het Thrir Plein, met het Egyptische Museum. Hier zijn vele Egyptische oudheden te bezichtigen, zoals de gouden sarcofaag van de farao Toetanchamon en verschillende schatten uit zijn graf.

De Citadel
Dit oude fort werd gebouwd in het jaar 1176, met dezelfde stenen als van de kleine piramides van Gizeh. Saladin, de heerser in die tijd, probeerde met het kolossale gebouw zijn geliefden en zichzelf tegen de gevaren van de buitenwereld te beschermen. Momenteel is de gevangenis in de Citadel, de huisvestiging van de daders die president Sadat in 1981 vermoorden.

Kom Ombo
Op een heuvel gelegen ligt de tempel van Kom Ombo. Deze eert de goden Haroeris en Sobek, waarvoor elk een heiligdom is gebouwd in het midden van de tempel. Aan de binnenkant zijn de muren overal beschilderd met tekeningen en reliëfs.

Winkelen
Om te winkelen in Cairo moet je in Khan el-Khalili zijn. Op deze Arabische bazaar worden allerlei plaatselijke koopwaar verkocht, van grote tapijten tot sieraden, kleding en aardewerk. Wees niet bang om af te dingen, want daar is het de normaalste zaak van de wereld. Voor een wat meer westers dagje shoppen, heeft Cairo het moderne winkelcentrum Stars Centre met de nieuwste mode.

Uitgaan
In Cairo zijn voldoende uitgaansgelegenheden, zoals de aan de Nijl gelegen Sequoia of de Buddha Bar. Voor de lokale specialiteit muntthee, kun je terecht in de El-Fishawi. De club After Eight biedt een mix van moderne en traditionele muziek. Een echte Arabische nacht, beleef je in Haroun Al-Rashid. Hier treden professionele buikdanseressen op, gekleed in prachtige kostuums. De liefhebbers van klassieke muziek, opera en ballet kunnen van een voorstelling genieten in het Cairo Opera House.

Eten & drinken
De beste eetgelegenheden zijn te vinden in het centrum van Cairo, waar je keukens vindt van verschillende landen. In Abu el-Sid worden luxe Egyptische gerechten geserveerd, net als bij het drijvende restaurant El Morocco. Sapporo Teppanyaki heeft daarentegen een Japanse keuken en de bistro Maison Thomas biedt alle lekkernijen van Italië. Een favoriet onder de lokale bevolking is het restaurant Abou Tarek, waar de specialiteit koshary wordt bereidt. Dit gerecht bestaat uit macaroni, zwarte linzen en knoflooksaus. Na een bezoekje aan de piramides van Gizeh, kun je dineren bij het nabijgelegen restaurant Andrea Mariotteya. Hier kun je de drukte van de stad even ontvluchten en het traditionele gerecht mezzes proberen.