Top
  >  Lifestyle   >  Vakantie in Wenen Oostenrijk


Oostenrijk is een land van historie, authenticiteit en vorstelijkheid. Zo geeft de hoofdstad Wenen je het gevoel dat je in een Sissi film zit en dat je elk moment keizer Frans Josef tegen het lijf kunt lopen. En met de eeuwenoude monumenten en kunst heeft Wenen een karakteristiek uiterlijk wat het de perfecte plek maakt voor een vakantie.

Wenen heeft in het verleden heel wat aanvallen tijdens oorlogen moeten doorstaan, maar is de verwoestingen altijd weer te boven gekomen. Mede hierdoor komen veel mensen de rijke geschiedenis bezichtigen, die een tragische, indrukwekkende maar ook romantische sfeer uitstraalt.

Bezienswaardigheden

Hofburgpaleis
Als je door het centrum loopt van Wenen, dan kun je niet om het grote Hofburgpaleis heen. Hier verbleven de keizers van het Habsburgse Rijk, die door de eeuwen heen passeerden. Je kunt hier onder andere de kroonjuwelen in de schatkamer bezichtigen, het Sissi Museum, de Keizerlijke Appartementen, de nationale bibliotheek, de zilverkamer, de Burgkapelle en de Spaanse Rijschool bezoeken.

Reuzenrad
Dit 67 meter hoge reuzenrad behoort tot één van de symbolen van Wenen. Zodra je er boven in zit kun je uitkijken op de stad en heb je een fantastisch uitzicht. Het reuzenrad bestaat al sinds 1897 en bevindt zich in het bekende Praterpark.

Museums Quartier
Hier bevinden zich meerdere musea dicht bij elkaar, die een combinatie bieden van oude en moderne kunst. Het Leopold museum staat als de bekendste aangeschreven, waar je werken van Oostenrijkste kunstenaars kunt bezichtigen. De cafés die er in het Museums Quartier aanwezig zijn worden overigens aangeduid als leuke hotspots.

Belvédère
Voor wat Weense romantiek moet je in Belvédère zijn, dit park biedt namelijk enorme vijvers, betoverende watervallen en prachtige bloemen en planten. Er staan ook twee paleizen, waarvan het Oberes Belvédère ook een paar musea bevat. De grote balzaal heeft een speciale betekenis, want hier werd namelijk de onafhankelijkheid van Oostenrijk ondertekend in 1955.

Winkelen

Op het gebied van winkelen heeft Wenen je genoeg te bieden. De winkelstraten die het meest bekend zijn, dat zijn de Rotenturm Strasse, Am Graben, de Kärntner Strasse, de Kohlmarkt en de Mariahilfer Strasse. Deze laatste is de langste winkelstraat van heel Europa. Je kunt hier onder andere kleding, sieraden, schoenen, cosmetica, delicatessen, boeken en antiek kopen. Voor de wekelijkse vlooienmarkt moet je op de Naschmarkt zijn, bij de Kettenbrückengasse. Deze wordt elke zaterdag georganiseerd en heeft een breed aanbod van allerlei spullen.

Eten & drinken

Tussen het Donaukanaal en de Stephansplatz zitten veel restaurants, cafés en terrassen. De Weense koffiehuizen hebben de gezelligheid van een knusse woonkamer, waar je van een Wiener melange kunt sippen.

De eetcafés worden ook wel Beisl genoemd en zijn vooral populair door de diversiteit van de Weense keuken.  Deze bestaat namelijk uit de Hongaarse, Boheemse, Italiaanse, joodse en andere Midden-Europese culturen. Enkele ouderwetse gerechten zijn de Wiener Schnitzel, Beuschel, Tafelspitz, pannenkoeken en knoedels. Deze zou je kunnen proeven bij Augustinerkeller, Der Prilisauer en Zum Figlmüller.

De moderne culinaire kunsten worden in de wat meer luxe eetgelegenheden getoond. Een ingrediënt dat hier vaak op de kaarten staat is ganzenlever. Verder voegen ze invloeden van de Aziatische en Mediterrane keuken toe. Enkele hoogstaande restaurants zijn, Le Ciel, Maestro en Vestibül.