Top
  >  Eten & Drinken   >  Vitaminen voor kleuters


Vitaminen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem van jouw kleuter. Zonder deze beschermende stoffen hebben ze geen weerstand en worden ze snel ziek. Maar welke vitamines zijn allemaal belangrijk voor kleuters?

Uit een onderzoek van RIVM blijkt dat peuters en kleuters erg ongezond eten. Veel kinderen krijgen te weinig groente, vis, fruit en vezels binnen. Voor de weerstand van jouw kleuter is het erg belangrijk dat hij genoeg groente en fruit eet. Dat vitamines gezond zijn, wist je vast wel. Maar weet je ook welke vitamines allemaal belangrijk zijn voor jouw kleuter?

Vitamine B6

De lymfeklieren worden door vitamine B6 in goede gezondheid gehouden. Dit is belangrijk het afweersysteem. Als een kind genoeg vitamine B6 binnenkrijgt, is hij minder vatbaar voor ziektes. Deze vitamine zit in ei, peulvruchten, aardappels, vlees, vis en volkoren producten.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor kinderen. Het ondersteunt namelijk de vorming van witte bloedcellen en voorkomt de schade hiervan. Witte bloedcellen zijn erg belangrijk omdat het een onderdeel is van het afweersysteem. In principe krijgen kleuters genoeg vitamine C binnen, mits zij voldoende groente en fruit eten. Deze vitamine zit in veel koolsoorten, citrusfruit, bessen, kiwi’s en aardbeien. Als je kind verkouden is, kun je hem altijd deze vitamine geven in de vorm van supplementen.

Vitamine D

Vitamine D onderdrukt de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Deze vitamine is ook erg goed voor de ontwikkeling van gezonde en sterke botten en wordt gehaald uit zonlicht. Omdat de zon niet erg vaak schijnt in Nederland, is het belangrijk om kinderen vette vis, margarine of halvarine te laten eten. Hier zit namelijk ook vitamine D in.

Foliumzuur

Foliumzuur is erg gezond voor jonge kinderen. Foliumzuur is een andere benaming voor vitamine B11. Uit het RIVM onderzoek is naar voren gekomen dat veel kinderen te weinig B11 binnen krijgen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het erfelijke materiaal. Deze vitamine zit vooral in zuivel, brood, vlees en in groene groenten.

Vitamine E

Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Deze vitamine, is net als vitamine C, een sterke antioxidant die gevaarlijke stoffen onschadelijk maakt. Kortom, vitamine E is ook erg belangrijk voor de weerstand. De vitamine zit in brood, noten, zaden, groenten en fruit.

Multivitamine

Indien je kind echt te weinig groente en fruit uit, kun je multivitamines overwegen. Er zijn ook supplementen op de markt die speciaal voor kinderen zijn. Realiseer je wel dat het geen volledige vervanging is voor gezonde voeding.

Maaltijden

Kleuters kun je in principe gewoon mee laten eten met de rest van het gezin. Het is niet nodig om aparte maaltijden te maken voor ze. Het is belangrijk dat zij, net als volwassenen, 3 keer per dag eten. Daarnaast mogen kleuters maximaal 4 keer per dag een tussendoortje nuttigen.

Als een kind genoeg en gevarieerd eet, krijgt het voldoende vitaminen binnen. In het volgende overzicht zie je hoeveel kleuters per dag mogen eten.

  • 1,5 stuk fruit
  • 3 a 4 sneetjes brood
  • 0,5 plak kaas
  • 100 a 150 gram groenten
  • 100 a 150 gram aardappels, pasta of rijst
  • 60 a 80 gram vlees, 2 maal in de week vis
  • 1 liter drinken, waaronder 2,5 glazen melk of yoghurtdrank