Top
  >  Familie   >  Vrouwen hebben langer zwangerschapsverlof nodig

langer zwangerschapsverlof nodig
Moeders weten dat een kindje op de wereld zetten zwaar is. De geboorte vergt veel energie net als de weken die volgen. Een studie heeft dan ook aangetoond dat vrouwen extreem moe blijven tot lang na de bevalling en langer zwangerschapsverlof nodig hebben.

De University of Technology in Australië heeft onderzoek gedaan naar de gesteldheid en conditie van 33 kersverse en gezonde moeders. Uit de resultaten bleek dat vrouwen zich 18 weken na de bevalling weer een beetje de oude voelen. Pas dan hebben ze weer enigszins een vast slaapritme ontwikkeld, maar oververmoeidheid is ook dan nog een probleem.

Onderzoekster Ashleigh Filtness stelt dat deze mate van oververmoeidheid niet goed is en dat het zwangerschapsverlof daarom langer zou moeten duren. “Buitensporige vermoeidheid tast de concentratie en focus aan. Slaaptekort heeft een enorm effect op het dagelijks functioneren van een persoon. Slapeloosheid is een aangetoond risicofactor voor mensen die kritisch of gevaarlijk werk doen”, laat ze weten.

Langer zwangerschapsverlof nodig in Nederland?

Volgens Filtness moet er dan ook goed gekeken worden of 4 maanden zwangerschapsverlof voldoende is om weer te kunnen gaan werken. In Nederland duren zwangerschaps- en bevallingsverlof samen 16 weken. 4 tot 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum en minimaal 10 weken nadat de baby is geboren.