Top
  >  Lifestyle   >  Waarom er steeds meer en meer opleidingen in Nederland te volgen zijn

Het kiezen van een opleiding kan nog wel eens een moeilijke keuze zijn. Vaak moet je op jonge leeftijd al kiezen wat je wilt gaan studeren en door deze studiekeuze zijn er dan al snel wat beroepen uitgesloten. Toch kun je je later ook laten omscholen en zijn er steeds meer beroepen in Nederland beschikbaar om te volgen. Maar hoe komt het dat er steeds meer en meer opleidingen in Nederland te volgen zijn? Daar vertellen we je alles over in dit artikel. 

Steeds hoger opgeleid

Ten eerste blijkt uit onderzoek dat Nederlanders steeds hoger zijn opgeleid. Een steeds groter gedeelte van de bevolking heeft een startkwalificatie. Dit is een diploma op HAVO-, VWO-, of MBO-2 niveau. Hierdoor wordt de kans op werk dan ook vergroot. Daarnaast is het ook nog eens zo dat mensen steeds verder doorleren. Zo zie je vaak dat iemand met een afgeronde MBO-4 opleiding ervoor kiest om door te studeren op hbo-niveau. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een HBO opleiding ondermijning te volgen na het behalen van je MBO-4 diploma. 

Een leven lang leren

Daarnaast is een leven lang leren ook zeker van toepassing op de Nederlandse bevolking. Het is dan ook logisch dat de onderwijsinstellingen het aanbod hierop willen aanpassen, waardoor er steeds meer opleidingen en cursussen beschikbaar komen. Een cursus is dan ook het perfecte voorbeeld wat past bij een leven lang leren. Zo heb je al kennis over een bepaald vakgebied, maar wil je nog net wat meer weten of jezelf specialiseren. Zo kan een  cursus omgevingswet erg zinvol zijn als je je wilt verdiepen in de wet die in 2022 gaat veranderen. Op deze manier houd je je kennis actueel. 

Nieuwe beroepen

Verder zijn er ook veel ontwikkelingen in de wereld gaande en hier horen dan ook nieuwe beroepen bij. Denk bijvoorbeeld aan de komst van internet, Google en social media. Hierdoor zijn er een tal van nieuwe beroepen bijgekomen. Uiteindelijk komen hier dan ook passende opleidingen bij, waardoor het aanbod van opleidingen in Nederland steeds maar groter wordt. 

Kortom, in Nederland zijn er steeds meer opleidingen te volgen doordat de Nederlandse bevolking steeds hoger opgeleid is. Een groot gedeelte heeft een startkwalificatie en studeert door. Dit past ook bij een leven lang leren, waarbij je jezelf blijft ontwikkelen en specialiseren bijvoorbeeld door middel van een cursus. Verder komen er ook steeds nieuwe beroepen bij waar ook passende opleidingen voor komen.