Top
  >  Eten & Drinken   >  Waarom koffie je zoveel energie geeft

Kun je in de ochtend niet echt lekker wakker worden? Zit je in de loop van de dag een beetje in te dutten? Moet je een hele nacht door, maar voel je dat je slaperig aan het worden bent? Iedereen weet dat er een drankje is dat je daarmee prima kan helpen, dat ervoor kan zorgen dat je lekker wakker wordt en blijft, en voorlopig weer even genoeg energie hebt om ertegenaan te kunnen. Koffie! Maar hoe komt dat eigenlijk precies? Waardoor zorgt deze populaire warme drank voor dat beetje extra energie dat we zo vaak goed kunnen gebruiken?

Het zit ‘m in de cafeïne

De reden waarom koffiedrinken in eerste instantie zo populair is geworden, is de aanwezigheid van de bekende energiekick. Toen men héél lang geleden eens besloot om iets met de vruchten van de koffieplant te doen, erop kauwen om precies te zijn, viel het effect meteen op. Daar werd je lekker wakker en energiek van! Wat echter ook opviel was de smaak. Die was bepaald niet om over naar huis te schrijven. Ronduit vies, dat is een betere omschrijving. 

Toch was de fascinatie voor deze bijzondere vrucht geboren, en bleef men ermee aan de slag gaan. Als erop kauwen geen succes was, was er dan een andere manier om hem te consumeren? Uiteindelijk richtte men de aandacht op de pit die zich in de vrucht bevond, wat wij nu kennen als de koffieboon. Ook deze kon niet meteen op veel enthousiasme rekenen, de smaak bleef bitter en vies, maar uiteindelijk werd dan toch dé manier gevonden: de pit werd geroosterd, zodat hij heel hard werd, vervolgens vermalen en overgoten met heet water, terwijl een filter ervoor moest zorgen dat de gemalen koffiebonen niet met het water mee stroomden. Het resultaat was het drankje dat wij inmiddels al zolang we het ons kunnen herinneren kennen. Mét cafeïne, het stofje waarvan al zo lang geleden werd ontdekt dat het voor extra energie kon zorgen. Zet jij in de ochtend je eerste kopje Nespresso, denk dan dus nog eens terug aan onze voorouders die zo hun best hebben gedaan om een manier te vinden om die bijzondere vrucht om te zetten in iets drinkbaars.

Maar soms ook in de toevoegingen!

Alhoewel de cafeïne in koffie zorgt voor de grootste energiekick, kunnen ook de toevoegingen die in je kopje zitten zorgen voor extra energie. Suiker staat er eveneens om bekend, en dat zit vaker in je kopje dan je denkt. Niet alleen als je het zelf toevoegt, maar ook als je houdt van bijzondere smaakvariaties, die je vaak buiten de deur koopt. Een heel groot deel daarvan bevat suiker, in kleinere en grotere hoeveelheden. Wil je een beetje op de calorieën letten, dan is het goed om hier eens kritisch naar te kijken, want bij meerdere kopjes per dag krijg je zo een stuk meer binnen dan je misschien dacht.