Top
  >  Eten & Drinken   >  Werkt groene thee echt tegen ernstige ziektes?


Groene thee is in de laatste jaren enorm populair in Nederland. Het drankje zou heel gezond zijn en zelfs helende werkingen tegen ernstige ziektes hebben.

In Aziatische landen wordt er veel groene thee gedronken. Groene thee staat daar bekend als een drank met geneeskracht. Tegenwoordig heeft de westerse wereld deze drank ook opgepikt en zijn er veel onderzoeken gedaan naar het goedje. Volgens vele wetenschappers en mensen werkt groene thee tegen allerlei ziektes, maar is dit eigenlijk wel waar?

Alzheimer

In 2006 heeft American Journal of Clinical Nutrition een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over Alzheimer en groene thee. Het artikel was gebaseerd op een Japans onderzoek. Voor dit onderzoek werden 1.003 mensen van 70 jaar en ouder getest op hun geheugen. Tevens werd er gekeken naar hun theeconsumptie. De kans dat mensen slecht scoorde op de test, was 54 procent kleiner als ze veel groene thee dronken.

Uit een Brits onderzoek van Newcastle University is vorig jaar nogmaals gebleken dat het Aziatische warme drankje geheugenverlies en Alzheimer kan voorkomen. De stof Beta-Amyloid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van neurologische schade. De antioxidant EGCG, die in groene thee zit, remt de aanmaak van de schadelijke stof.

Kanker

Uit hetzelfde onderzoek van Newcastle University bleek dat mensen die veel groene thee drinken, waarschijnlijk preventief minder kans hebben op bepaalde soorten kanker. Groene thee zou de deling van kankercellen afremmen. “We ontdekte dat de verteerde delen kanker bestreden en de groei van de kankercellen die we in onze experimenten gebruikten, vertraagden,” aldus onderzoeker Ed Ekello.

Geen wondermiddel

In de media wordt het soms gebracht alsof groene thee een wondermiddel is tegen ernstige ziektes. Het zou kanker helpen voorkomen en de kans op Alzheimer wordt minder. Wetenschappers proberen al jaren medicijnen tegen deze ernstige ziektes te ontwikkelen. Zou de oplossing dan een simpel kopje groene kunnen thee zijn? Het klinkt bijna te mooi om waar te wezen en dat is het in principe ook.

Het is een unieke ontdekking en misschien het begin van iets goeds, maar groene thee is geen wondermiddel. De onderzoekers baseren hun conclusie namelijk op laboratoriumtests. De petrischaaltjes die in een laboratorium gebruikt worden, hebben natuurlijk weinig weg van mensen. Toch zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat groene thee hetzelfde effect op mensen heeft. Daarnaast zijn er meer kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. De wetenschappers hebben namelijk enorme hoeveelheden groene thee gebruikt om verrassende resultaten te behalen. Het is niet bewezen dat er zoveel deeltjes groene thee zich in een mensenlichaam kunnen bevinden.

Ook het KWF Kanker Bestrijding is terughoudend wat betreft de werking van groene thee op kanker. Ze willen niet bevestigen dat groene thee werkt tegen de celdeling van kanker. “Het zijn laboratoriumtests dus het zegt niets over wat het doet bij mensen. Je kunt veel beter gezond leven, dan elke dag groene thee drinken,” vertelt het KWF. Daarnaast moet je volgens de organisatie wel enorm veel groene thee drinken, voordat het eventueel enig effect kan hebben.