Top
  >  Algemeen   >  Zo voorkom je vermoeide ogen tijdens het thuiswerken

Tegenwoordig zitten we allemaal veel thuis, zowel in onze vrije tijd als tijdens het werken. We zitten dan ook veel achter onze computer en telefoon. Contact houden met je vrienden doe je voornamelijk door te appen of even video te bellen en alle meetings voor je werk zijn tegenwoordig ook online. Hierdoor zit jij gedurende dag genoeg uren achter een beeldscherm en daar kun je dan ook wel eens vermoeide ogen van krijgen. Ben je benieuwd hoe je dit voorkomt? Lees snel de volgende tips tegen vermoeide ogen tijdens het thuiswerken. 

Kijkpauzes

Wanneer je een acht uur durende werkdag hebt, is het natuurlijk belangrijk om af en toe even een korte pauze te nemen. Dit had je normaal gesproken op de werkvloer ook gehad. Misschien heb je nu thuis wat minder afleiding en maak je minder snel een praatje met een collega. Toch is het belangrijk dat je af en toe je ogen ook even wat rust gunt door van je beeldscherm af te kijken. Las bijvoorbeeld even een pauze in voor je ogen door wat drinken te pakken. Ga dan ook niet even snel je whatsappjes op je mobiel bekijken, maar geef je ogen echt even rust. 

Draag de juiste bril

Doordat je de hele tijd geconcentreerd op je beeldscherm aan het kijken bent, kun je sneller vermoeide ogen krijgen. Je ogen passen zich namelijk continu aan. Wanneer je bijvoorbeeld dichtbij het object zit wat je bekijkt, wat het geval is wanneer je werkt achter een computerscherm, dan is de spier rond je ooglens aangespannen. Dit aanpassen en als het ware scherpstellen van je zicht noem je accommoderen. Wanneer je jong bent gaat dit prima, maar als je ouder wordt dan kan dit steed moeilijker worden. Om je hierbij te helpen, kun je ervoor kiezen om een bril aan te schaffen en te dragen. Dit kan een leesbril zijn, waarbij het onderste gedeelte als het ware naar voren wordt gehaald en je ogen dus zelf minder moeite hoeven te doen. Er bestaat tegenwoordig ook speciale computerbrillen voor dit probleem en deze zijn dan ook helemaal ideaal. 

Kortom, thuiswerken in corona tijd is niet altijd even makkelijk. Je moet aan veel meer dingen denken en dan ook wat vaker van je scherm af kijken door middel van kijkpauzes. Pak bijvoorbeeld wat eten waar je vrolijker van wordt. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de juiste bril draagt, hierdoor hoeven je ogen minder moeite te doen. Kies bovendien voor een scherm wat groot genoeg is. Er ontstaan namelijk vaak klachten bij het langdurig kijken naar een (te) klein scherm.