Top
  >  Familie   >  10 maanden oud broertje gaat leven van zusje redden door beenmergtransplantatie

10 maanden oud broertje gaat leven zusje redden beenmergtransplantatie
Hoewel hij het nog niet doorheeft, gaat de 10 maanden oude Jacob Davis binnenkort een echte heldendaad verrichten. Het jongetje gaat door middel van een beenmergtransplantatie het leven van zijn 2 jaar oude zusje redden.

Vorig jaar december werd bij de 2-jarige Britse Seren-Rose Davis mucopolysaccharidosis vastgesteld. Door de ziekte worden haar schadelijke afvalstoffen niet afgebroken en de opstapeling hiervan beschadigt haar organen en celweefsel. Het meisje heeft al hersenbeschadiging opgelopen en haar ontwikkeling verloopt traag. Zo kan ze bijvoorbeeld nog altijd niet praten.

10 maanden oude broertje is donor

Wereldwijd lijden 150 kinderen aan mucopolysaccharidosis en er is nog geen medicijn tegen de zeldzame aandoening. Artsen vertelden aan Elouise en Simon Davids dat als er niet zou worden ingegrepen hun dochter zou overlijden. Een beenmergtransplantatie zou dat echter kunnen voorkomen. Daarom lieten zowel Elouise als haar man zich testen, maar beiden waren ze niet geschikt als donor. Uit wanhoop lieten ze ook hun 10 maanden oude zoontje onderzoeken. Het beenmerg van de baby bleek de juiste match te zijn.

Natuurlijk waren de ouders blij met de positieve uitslag, maar ook een beetje verdrietig omdat Jacob een operatie moet ondergaan. “Hoewel we erg opgelucht zijn dat Jacob de pijn van zijn zusje wat kan verzachten, is het moeilijk om hem zo een zware taak te geven. Ik voel me schuldig. Mijn ene kind zal een pijnlijk moment tegemoet gaan om mijn ander kind te helpen. Jacob zal volgens de dokters enkele dagen pijn hebben aan zijn rug. Ik denk dat hij onze beslissing later zal begrijpen,” laat Elouise weten aan de Mirror.

De operatie

De kinderen worden volgende maand in het Great Ormond Street Hospital in Londen geopereerd. Jacob moet na de ingreep 4 dagen herstellen in het ziekenhuis en Seren-Rose moet waarschijnlijk 2 maanden blijven. Hoewel de kans groot is dat de transplantatie slaagt, is er ook een kleine kans dat het lichaam van het meisje het beenmerg afstoot.

Foto via Cascada