Top
  >  Familie   >  10 redenen waarom een broertje of zusje goed kan zijn voor je kind

redenen om je kind een broertje of zusje te geven
Je bent net gewend aan het leven met een kleintje en dan overweeg je om nog een baby te nemen. Twijfel je nog een beetje? Dan staan hieronder 10 redenen waarom een broertje of zusje goed kan zijn voor je kind.

Met de komst van een tweede kind zul je regelmatig als scheidsrechter moeten optreden en het meeste speelgoed bubbel moeten kopen. Maar je zult je oogappels ook samen zien opgroeien, spelen en knuffelen. Kortom, er zijn genoeg goede en mooie redenen om je kind te verblijden met de komst van een baby broertje of zusje.

 1. Ze hebben altijd een speelkameraadje

  Als je enig kind bent, is er niet altijd iemand om mee te puzzelen of kastelen te bouwen. Deze rol wordt dan ook vaak door de ouder overgenomen. Maar als er nog een vriendje in de kamer ernaast is, is er altijd een speelkameraadje.

 2. Ze leren om te delen

  Als er een ander kind in huis is, leert je kind om te delen. Het kan variëren van het laatste koekje dat gedeeld moet worden tot het verdelen van de tijd dat er naar de tv gekeken mag worden. Deze eigenschap zal van pas komen als je kind naar school gaat.

 3. Ze hebben iemand om dingen mee te vieren

  Het leven zit vol met bijzondere momenten. Denk aan een grote verjaardag, diploma-uitreiking of een trouwdag. Bij dit soort speciale en mooie gebeurtenissen staan broers en zussen altijd aan elkaars zijde.

 4. Ze leren om samen te werken

  Als je kinderen een lange lijst met klusjes geeft, zullen ze ontdekken dat het makkelijker is om de taken samen te doen. Hierdoor leren ze al op jonge leeftijd om samen te werken. Ook hiervan zal je kind veel profijt hebben op school.

 5. Ze hebben iemand om mee te praten

  Met een broer of een zus is er altijd iemand om mee te praten en soms creëren zelfs hun eigen geheimtaal. Naarmate je kinderen ouder worden, komen ze ook minder snel naar je toe met hun problemen. Maar als ze een broer of een zus hebben, is er altijd iemand bij wie ze terechtkunnen.

 6. Ze leren om onbaatzuchtig te zijn

  Bij de geboorte van je eerste kind realiseerde je dat je alles zou doen om dat hummeltje te beschermen. De eerste keer dat kinderen hun baby broertje of zusje zien, ervaren ze een vergelijkbaar gevoel. Ze leren hierdoor om niet altijd te handelen in hun eigen voordeel en om gul te zijn.

 7. Ze hebben iemand om op te steunen

  Het leven kan soms knap lastig zijn. Een tand door je lip, een slecht cijfer en een gebroken hart zijn allemaal dingen die niet fijn zijn en pijn doen. In tijden van problemen heb je met een broer of zus altijd iemand die je tranen droogt en waarop je kunt steunen.

 8. Ze leren hoe ze problemen moeten oplossen

  Broers en zussen vechten heel veel! Ondanks dat jij als moeder een hekel hebt aan het geschreeuw, geeft het je kinderen de kans om dingen uit te werken in plaats van boos weg te lopen. Hierdoor leren ze om problemen op te lossen en worden ze assertief.

 9. Ze kunnen van elkaar leren

  Er zijn veel dingen die jongere kinderen kunnen leren van hun oudere broer of zus. Het kan gaan om het gooien van een bal of het maken van rekensommen. Daarnaast zijn er ook allerlei zaken die de oudste kan leren van de jongste.

 10. Ze hebben iemand om oud mee te worden

  Vrienden komen en gaan, maar familie is voor altijd. Het hebben van een broer of zus zorgt ervoor dat je kind een bloedband heeft, zelfs als jij er straks niet meer bent. Zo verzeker je jezelf ervan dat je kind niet alleen achterblijft en iemand heeft om heel oud mee te worden.

Eigen ervaring

Zelf heb ik geen broertjes en zusjes en de bovenste 10 punten heb ik zelf kunnen ervaren door middel van familie en vriendjes en vriendinnetjes. Als enig kind heb ik mij prima vermaakt.

Bron: Popsugar, Foto: Travis Swan