Top
  >  Familie   >  10 weken zwanger

Je zit in het eerste trimester van je zwangerschap en bent al 70 tot 76 dagen zwanger. Hoe gaat het met je baby? Is je buik al zichtbaar? En hoe gaat het met jou? Wat zijn je symptomen? Op deze vragen geven we je antwoord. Tot slot sluiten we nog af met een aantal tips voor in je tiende week van je zwangerschap. 

Je baby in week 10 van de zwangerschap

Je baby is nu zo groot als een kers, zo zwaar als een dropje en zijn of haar handjes raken elkaar aan. Hoe lief! Verder wil dit zeggen dat je baby nu ongeveer 3,2 centimeter groot is en ongeveer 4 gram weegt. Dit verschilt per dag, want je embryo groeit in de tiende week van je zwangerschap ongeveer een millimeter per dag. Daarnaast ontwikkelt je baby zich ook super snel. Zo begint je baby zich echt te vormen als een mensje en bedekken zijn oogleden bijna zijn hele ogen. Daarnaast worden het neusje en de bovenlip ook steeds gevormd en krijgt de neus dan ook relief. Bovendien wordt het hoofdje ook steeds ronder. Naast het gezicht verandert natuurlijk de rest van het lichaam ook in de tiende week. Zo had je baby een week geleden misschien nog een soort ‘zwemvliesjes’ tussen de vingers en tenen verwijden die in de tiende week. Hierdoor kunnen ze loskomen en kunnen de handjes dan ook elkaar aanraken. Met het hartje gaat het ook goed. Het wordt namelijk steeds regelmatiger. Het hartje klopt steeds sterker en kan wel 150 slagen per minuut slaan. Dit klinkt misschien veel, maar dat is volkomen normaal. 

Is na 10 weken zwanger je buik zichtbaar?

Bij een zwangerschap van 10 weken kan je buikje dan ook een klein beetje zichtbaar zijn. Vanaf dit moment wordt je baarmoeder namelijk al snel groter. Je darmen en andere organen maken hier dan ook plaats voor. Daarnaast kan je ook nog wel aardig wat vocht vasthouden waardoor je ook een opgeblazen gevoel kunt hebben en er dus ook eerder sprake zal zijn van een buikje. Het kan ertoe leiden dat je misschien je broeken al zelfs niet meer dicht krijgt. Dit verschilt natuurlijk per persoon en per zwangerschap. Het kan dan ook zo zijn dat je in de tiende week van je zwangerschap nog helemaal geen verschil ziet ten opzichte van voor je zwangerschap. Ook dit is volkomen normaal en je hoeft je dus geen zorgen te maken. Geniet vooral nog even van het moment en hoe fijn is het dat je al je kleding dan nog past, want daar zul je later nog wel eens aan terugdenken. Het is zelfs mogelijk dat je in de tiende week van je zwangerschap afvalt in plaats van aankomt. Dit klinkt misschien onlogisch, maar dit kan komen door je zwangerschapshormonen en de daarbijbehorende kwaaltjes. Dit is niet erg als je maar genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Ben je bang dat je teveel afvalt? Dan is het aan te raden om even contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Symptomen bij een zwangerschap van 10 weken

In de tiende week van je zwangerschap kunnen je symptomen afnemen, maar je kunt ook nog van een aantal zwangerschapskwaaltjes last hebben. Zoals eerder genoemd kun je last hebben van het vasthouden van vocht. Hierdoor kan je een opgeblazen gevoel hebben. Daarnaast kun je ook last hebben van obstipatie in de tiende week van je zwangerschap. Je baby, maar ook jij, moeten natuurlijk genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, hierdoor moeten je darmen extra hard werken. Dit is de reden waardoor je last kan hebben van obstipatie en dus het gevoel hebt dat je helemaal vol zit. Daarnaast maak je ook progesteron aan en ook hierdoor kun je last hebben van je darmen. Progesteron zorgt ervoor dat je baby zich goed kan nestelen, hierdoor verslapt de spierwand. Hierdoor kan je spijsvertering langzamer werken. Bovendien kun je een ongemakkelijk gevoel krijgen als je jezelf dikker voelt. Dit kan komen doordat je een buikje krijgt, maar ook doordat je vocht vasthoudt of gewoon wat bent aangekomen. Hierdoor kan het zo zijn dat je je gewone kleding niet meer past, maar je het nog te vroeg vindt om zwangerschapskleding te dragen. 

De 10-weken echo

Het is weer tijd voor de echo! Deze echo wordt de 10-weken echo genoemd, omdat het meestal in de tiende week plaatsvindt. Dit hoeft niet en je kunt de echo dan ook al hebben gehad of juist later krijgen. Bij deze echo kan de verloskundige zien hoe lang je zwanger bent, of het hartje van je baby klopt, hoe groot je baby nu is, of je baby goed in de baarmoeder zit, of er afwijkingen zijn en of je misschien een tweeling of zelfs meerling krijgt. Een erg spannende echo dus, waar veel van je vragen beantwoord zullen worden. 

Tips

Heb je last van obstipatie? Dan kan je je klachten verminderen door veel vezels te eten. Hier zitten namelijk veel voedingsstoffen in, uiteindelijk krijgen jij en je baby dan genoeg voedingsstoffen binnen en hoeven je darmen minder hard te werken. Hierdoor zal je obstipatie afnemen. Veel vezels, en dus voedingsstoffen, zitten in groente, fruit en volkorenproducten. Daarnaast is het belangrijk om goed te drinken en wat lichaamsbeweging te doen. Hierdoor heb je ook kans dat alles weer op gang komt. 

Heb je last van je darmen? Dan kun je het best kleine en lichte maaltijden eten. Doordat je spijsvertering wat langzamer kan zijn, is het niet verstandig om drie zware maaltijden op een dag te eten. Probeer dit zoveel mogelijk te verdelen, zodat je spijsvertering niet zo hard hoeft te werken. Als je veel zult eten, zul je alleen maar meer last krijgen van je darmen.

Weet je niet wat je aan moet doen? Het kan dus zo zijn dat je je kleding niet meer past, maar ook nog geen zwangerschapskleding wilt dragen. Je kunt dan het beste kiezen voor broeken of rokken met een elastische band. Een andere ideale oplossing is het dragen van jurkjes. Jurkjes rekken vaak mee en een los jurkje in combinatie met een panty zal helemaal lekker zitten!

Daarnaast kun je als je zwanger bent een aantal gratis boxen aanvragen en wie wilt dat nou niet? Dit kunnen boxen zijn met spullen voor tijdens je zwangerschap, benodigdheden voor tijdens je bevalling of leuke boxen voor als je baby is geboren. Hiervoor is het vaak nodig dat je persoonlijke gegevens invult en dan kan je benaderd worden voor aanbiedingen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet irritant te zijn, maar kan ook juist heel erg handig zijn!