Je zit aan het einde van je eerste trimester en al 77 tot 83 dagen groeit er een baby in jouw buik. Je zult je wel afvragen hoe het nu met je baby gaat? Hoort mijn buik al zichtbaar te zijn? En hoe gaat het verder met jou en je zwangerschapskwaaltjes? Lees dan snel verder, want op al deze vragen geven we je een antwoord. We sluiten af met een aantal tips voor jou en je baby in de elfde week van je zwangerschap.
Hoe gaat het met je baby in week 11 van je zwangerschap?
Je baby is nu zo groot als een spruit, zo zwaar als een euromunt en je baby is nu een foetus. Vanaf de elfde week van je zwangerschap is je baby dus geen embryo meer, maar het is al een foetus. Spieren, organen en zenuwen beginnen zich te ontwikkelen. Doordat de spieren in de armen en benen zich beginnen te vormen, waardoor je baby dan ook zijn of haar armen en benen zal kunnen bewegen. Het geslacht van je baby zou nu vanaf de buitenkant zichtbaar moeten zijn, maar helaas kan dat nog niet worden gezien op een echo. Dat is pas vanaf week 12, nog heel even geduld hebben dus! Daarnaast zijn er ook veel veranderingen in het hartje van de baby. Het hartje van je baby heeft inmiddels vier kamers en de hartkleppen zijn gevormd. Een huisarts of verloskundige kan vanaf nu dan ook naar het hartje van je baby luisteren. Het is dus mogelijk dat dit kan, maar dat hoeft niet. Ook als het niet lukt, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan zijn dat je baby net niet helemaal goed ligt, waardoor het hartje niet of niet goed te horen is. Over een aantal weken kun je zeker het hartje van je baby horen.
11 weken zwanger en je buik
In de elfde week van je zwangerschap kan je buikje zeker zichtbaar zijn. Dit verschilt natuurlijk per persoon en per zwangerschap. Het kan dan ook al zijn dat je een aardig buikje hebt, maar het kan ook zo zijn dat er nog helemaal niks zichtbaar is. Bij een zwangerschap van 11 weken kun je wel last hebben van een opgeblazen gevoel. Je buik kan er daarnaast ook wat boller uitzien dan normaal. Dit komt doordat je baby, maar ook de baarmoeder en placenta erg hard groeien. Je organen zullen dan ook plaats maken, zodat er meer ruimte ontstaat voor de baby, waardoor je buik wat boller zal zijn. Je zit dan nu ook ten slotte bijna aan het einde van het eerste trimester. Gemiddeld komen vrouwen in het eerste trimester 0 tot 2,5 kilo aan. Ook als je meer bent aangekomen hoeft dit niks ernstigs te betekenen, elk lichaam en elke zwangerschap is ten slotte anders. Bovendien kun je ook last hebben van het vasthouden van vocht, waardoor je wat voller en zwaarder bent. Daarnaast is het ook volkomen normaal als je last hebt van obstipatie. Doordat je buik dan flink opgezet is, kan het ervoor zorgen dat je buik wat minder snel groeit. Ben je toch bang dat je te veel of juist te weinig bent aangekomen of afgevallen? Het is dan verstandig om even contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.
Een combinatietest
Door middel van een combinatietest kan vroegtijdig in de zwangerschap worden onderzocht of je een verhoogde kans hebt dat je kindje het down-, edward- of patausyndroom heeft. Deze test bestaat uit twee onderzoeken. Het eerste onderzoek is een bloedonderzoek, die in week 9 tot en met week 14 van je zwangerschap kan plaatsvinden, en het tweede onderzoek is een huidplooimeting, die in week 11 tot en met 14 van je zwangerschap kan plaatsvinden. De nekplooimeting wordt gedaan door middel van een echo. Er wordt naar de huidplooien van je kindje in de nek gekeken. Wanneer er sprake is van een dikke nekplooi, geldt er dat er sprake is van een vergrote kans op het downsyndroom. Over het algemeen geldt: hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op het downsyndroom. Dit onderzoek geeft dan ook geen zekerheid, maar het is een kansberekening. De uitslagen van beide testen bepalen hoe groot de kans is dat jouw kindje 1 van de 3 syndromen heeft. Vervolgonderzoeken kunnen bestaan uit een NIPT-test, een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Deze test is dan ook op vrijwillige basis en dus niet verplicht. Bovendien brengen beiden onderzoeken geen risico’s met zich mee voor jou of je baby.
Symptomen in de 11e week van je zwangerschap
Geen goed nieuws wat betreft je zwangerschapskwaaltjes. Vaak is dit de week waarin je klachten en symptomen het ergst zijn. Er is dus een kans dat erg veel last hebt van misselijkheid in de elfde week van je zwangerschap. Overgeven en een verminderde eetlust zullen je dan ook niet vreemd voorkomen. Verder kan je last hebben van een opgeblazen gevoel, obstipatie en last aan je darmen. Na deze week zal het hoogstwaarschijnlijk weer afnemen en zul je je weer beter voelen.
Je huid zal ook wat veranderingen doormaken gedurende je zwangerschap. Zo is het erg logisch als in de elfde week van je zwangerschap je hormonen door je lijf gieren en dit zal ook invloed hebben op je huid. Het kan dan ook zeker voorkomen dat je last hebt van puistjes, onzuiverheden, een droge huid of juist een vette huid. Ook dit verschilt per persoon en per zwangerschap. Ook kan door je veranderende hormoonhuishouding je huid opeens erg veel pigment aanmaken. Hierdoor heb je kans op een zwangerschapsmasker. Dit is een verkleuring van het gezicht en deze verkleuring verdwijnt pas weer een paar maanden na de zwangerschap. Dit wil je uiteraard liever niet. Je kunt dit dan ook voorkomen door je goed te beschermen tegen de zon en dus voldoende zonnebrandcrème op te smeren.
Ook vermoeidheid kan een grote rol spelen in de elfde week van je zwangerschap. Je kwaaltjes kunnen veel energie kosten en tegelijkertijd heeft je baby juist veel kracht nodig om te groeien. Hierdoor kun jij er snel vermoeid raken. Zorg er dan ook voor dat je goed je rust pakt en af en toe even wat rustiger aan doet. Daarnaast is het aan te raden om af en toe een snack te nemen met veel proteïne en koolhydraten, hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel op peil en kom je rustig je dag door.