Top
  >  Familie   >  6 tips voor beginnende ouders


Kinderen zijn heel leuk, maar niet alles gaat altijd even gemakkelijk. Daarom vind je hieronder 6 tips die vooral bedoeld zijn voor beginnende ouders.

Als je al ouder bent weet je dat sommige dingen niet zo gemakkelijk gaan en baby’s helaas niet met een handleiding komen. Je zult dan ook zo nu en dan in situaties terecht komen, die niet gemakkelijk is of zelfs stressvol kan zijn. Vooral bij je eerste kind kun je soms even met je handen in het haar zitten. Daarom stelde Vrouwblog een lijst met 6 dingen op die elke kersverse ouder moet weten.

1. Hoe kan ik overal een luier verwisselen?
Wij zijn instaat om te wachten tot we op het toilet zijn, baby’s kunnen dit niet. Hun toilet is simpelweg waar ze op dat moment zijn. Gelukkig vind je op veel plaatsen toiletten waar je je baby kunt verschonen. Als dit niet het geval is, dan is de achterbank van de auto ook een goede optie en als je buiten bent kun je ook altijd de buggy naar achteren klappen en dan de baby verschonen.

2. Hoe geef je in het openbaar discreet borstvoeding?
Niet elke vrouw vindt het even makkelijk om in het openbaar borstvoeding te geven. Zorg er daarom ook voor dat je de juiste kleding draagt. Als je bijvoorbeeld een kledingstuk met knoopjes draagt, maak dan de onderste knoopjes open en begeleidt vervolgens de baby naar je borst. Je kunt de baby ook in een denketje wikkelen, de stof geeft namelijk extra privacy en het lijkt alsof je een slapende baby draagt.

3. Hoe vind ik een betrouwbare babysitter?
Het vinden van een goede babysitter is niet altijd even gemakkelijk. Een goede optie is om bijvoorbeeld je ouders te vragen om op te passen. Wanneer dit niet mogelijk is, zou je aan buren of vrienden kunnen vragen of zij iemand weten. Plan van ter voren altijd een gesprek in met de oppas. Check de referenties en let tijdens het gesprek op zijn of haar gedrag. Let er bijvoorbeeld op of ze je in de ogen kijkt, goed luistert en oplettend is.

4. Hoe krijg ik mijn kind zover om groente te eten?
Een kind groeten laten eten is niet de makkelijkste opgaven en vraagt vaak om een beetje creativiteit. Het makkelijkste is om het gezonde eten te stoppen in voedsel dat het kind al lekker vindt. Zo kun je tomaten en worteltjes in kleine stukjes snijden en deze in de kippensoep doen. Hetzelfde kun je bijvoorbeeld ook doen met spaghettisaus of met gehaktbrood.

5. Hoe vind ik zo snel mogelijk een toilet?
Tijdens en na de zindelijkheidstraining loopt elke ouder een keer tegen dit probleem aan. Het kind moet plassen en wel nu meteen! Eetgelegenheden, warenhuizen, openbare toiletten en winkels zijn dan een goede optie. Zorg er ook altijd voor als je een tripje met de auto gaat maken je een emmer, een potje of iets anders bij je hebt. Neem daarnaast ook papierendoekjes en een fles water mee.

6. Hoe zeg ik nee en in het bijzonder als ander ouders ja zeggen?
Houd je niet vast aan de “omdat ik het zeg” uitdrukking, maar probeer eens “andere families hebben hun eigen regels en je weet dat wij de onze hebben.” Je moet je kinderen leren dat de beslissingen van een andere niet altijd goed zijn, maar ook niet altijd fout zijn. Vertel ze ook dat je dit niet zegt om ze overstuur te maken, maar probeer uit te leggen dat je denkt dat dit niet goed voor ze is. Het is immers jouw taak om het beste voor je kind te willen, dus doe dat dan ook.