Top
  >  Familie   >  62-jarige vrouw zwanger


Dat we steeds vaker eerst carrière willen maken en pas daarna aan kinderen beginnen, is niets nieuws. Maar een 62-jarige vrouw uit Harlingen begint wel erg laat aan kinderen. Zij zal namelijk over een maand bevallen van haar eerste kind.

De vrouw uit Friesland heeft afgelopen zomer een ivf-behandeling ondergaan in Italië, dit vertelt een familielid van haar aan de Leeuwarder Courant. Ze heeft hier voor gekozen omdat eiceldonatie in Nederland boven je 45ste niet mag. Jan Kremer, ivf-specialist aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, zegt dat de gezondheidsrisico’s voor een zwangerschap boven de 45 jaar te groot zijn.

Op latere leeftijd nog zwanger raken is gevaarlijk voor zowel moeder als kind. Er is volgens Jan Kremer een verhoogde kans op suikerziekte, vroeggeboorte, groeistoornissen en overlijden. De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van kinderen ligt een stuk lager. Veel vrouwen beginnen rond hun 31ste aan kinderen.

Als de bevalling goed gaat, zal de 62-jarige vrouw de oudste moeder van Nederland worden. Als haar kind 20 jaar is, zal de moeder al 82 jaar zijn. Dit is heel oud, als je nagaat dat de meeste oma’s van hun twintigjarige kleinkind nog geen 80 zijn.

Ze zal dan wel de oudste moeder van Nederland worden, maar niet ter wereld. Twee jaar geleden beviel de Indiase Omkari Panwar op haar zeventigste van een tweeling. Zij is hiermee de oudste moeder ooit.