Top
  >  Familie   >  8 tips om een huilende baby stil te krijgen


Een huilende baby die maar niet stil te krijgen is, is voor veel prille ouders erg frustrerend. Daarom vind je hieronder 8 tips om een huilende baby stil te krijgen.

De kleine kan geen honger hebben, heeft een schone luier en had eigenlijk al van vermoeidheid moeten slapen. Maar niets is minder waar, de hummel is klaar wakker en brult zijn longen uit zijn lijfje. Je hebt hem al heen en weer gewiegd, rondjes met hem gelopen, in zijn wipstoetje laten wippen, maar niets lijkt te helpen. Wanneer je door de basismethodes heen bent om je kleine te kalmeren probeer dan eens 1 van de volgende 8 tips om een huilende baby stil te krijgen. Want wie weet, misschien werken ze wel voor jouw baby!

 1. Afleiding

  Er zijn een heleboel verschillende manier om je baby af te leiden. Denk aan een spelletje kiekeboe, of laat de baby naar zichzelf kijken in een spiegel. Speeltjes met geluiden of een kleurrijk boekje doen het ook goed. Eigenlijk alles wat kleurrijk is en geluid maakt, kan een baby afleiden. Alleen moet je er achter zien te komen wat het geschikte voorwerp voor jouw kind is.

 2. Bad

  Een speciale babyzeep met lavendel erin kan rustgevend werken, maar meestal is het gevoel van warm water al genoeg om een baby te kalmeren. Wanneer dit niet het geval is probeer dan de baby af te leiden met een klein fonteintje in bad of iets anders dat ervoor zorgt dat het water beweegt. Dit vinden baby’s namelijk meestal heel fascinerend.

 3. Zingen

  Zingen kan ook helpen om ervoor te zorgen dat een baby stopt met huilen. Je hoeft absoluut niet te klinken als een nachtegaaltje om dit te doen. Een constante melodie is al genoeg. Lukt het je niet om te zingen, probeer dan iets te neuriën of lees op een kamlerende toon voor uit een kinderboek.

 4. Droger of wasmachine

  Het geluid van een droger of wasmachine kan kalmerend werken voor een baby. Daarnaast kan ook het zien ronddraaien van de kleren een positief effect hebben. Maar je kunt de baby ook bijvoorbeeld in een maxi-cosi op de machine zetten. De combinatie van beweging en geluid zorgen ervoor dat de baby rustig wordt.

 5. Huisdier

  Huisdieren kunnen een kalmerende invloed hebben op baby’s. Het spinnen van een kat of de warmte van een hond kan zeer rustgevend werken. Als je jouw huisdier bij je baby laat, moet je het beest wel voor de volle 100 procent vertrouwen. Een baby kan namelijk een onverwachte beweging maken of het dier kan hem of haar zien als een bedreiging en dit kan vervelende gevolgen hebben.

 6. Autorijden

  Een ritje met de auto maken, werkt bijna voor alle huilende baby’s. De beweging van de auto zorgt ervoor dat de baby kalmeert en meestal ook nog eens inslaap valt. Om het proces te versnellen kun je tijdens het rijden ook een zacht muziekje opzetten.

 7. Massage

  Hoewel een massage niet zo vaak wordt gebruikt om een baby te kalmeren, is het wel een effectieve methode. Gebruik als het kan een babylotion met lavendel en begin de baby vervolgens te strelen of zachtjes te masseren, zodat hij of zij helemaal tot rust kan komen.

 8. Wandelen

  De frisse buitenlucht doet vaak niet alleen de baby goed, maar zorgt er ook voor dat jij even kunt opspannen. Ga daarom samen een stukje wandelen. Je kunt ervoor kiezen om de baby mee te nemen in een kinderwagen of in een draagzak. Als je snel weg wilt wanneer de baby huilt, zorg er dan altijd voor dat je een tasje met luiers, doekjes en andere benodigdheden heb klaarstaan.