Top
  >  Familie   >  Zo maak je het afzetten van je kind op de eerste dag van de kleuterschool makkelijker

kind afzetten op eerste schooldag makkelijker maken
Ouders van kleuters die voor de eerst op weg zijn naar de kleuterschool hebben veel aan hun hoofd. Want wat gebeurt er als het niet goed gaat? Gelukkig maak je met de volgende tips het afzetten van je kind op de eerste dag van de kleuterschool makkelijker.

Opeens is je kind 4 jaar en geen peuter meer, maar alweer een kleuter. Bij zo’n bijzondere verandering hoort ook een grote stap naar de kleuterschool. Als de eerste schooldag eenmaal in zicht is, spookt er van alles door je hoofd. Want die dag zet toch de toon voor het komende schooljaar. Om goed van start te gaan vind je hier een aantal eenvoudige tips om de eerste dag van de kleuterschool geweldig te maken voor jou en je kleuter.

 1. Lees er samen over

  Er zijn verschillende kinderboeken die een kleuter op een leuke manier voorbereiden op de eerste schooldag. Zo leert je kind spelenderwijs wat er allemaal te weten staat. Daarnaast verlichten dit soort boekjes ook de angst van het weg zijn van mama of papa.

 2. Laat ze zelf een outfit uitkiezen

  Natuurlijk wil je dat jouw oogappel er geweldig uit ziet op de eerste dag van school. Pak alleen niet direct dat nieuwe schattige jurkje of die stoere broek met polo, maar laat je kleuter zelf kiezen. Hierdoor heeft je kind ook controle over deze bijzondere dag en hoewel het misschien niet groot lijkt, zorgt dit voor zelfvertrouwen.

 3. Zorg voor routine

  Maak een plan voor de eerste schooldag en houd je daaraan. Jonge kleuters werken goed met routines en als die gebroken worden kunnen dingen snel bergafwaarts gaan. Of het een boekje lezen is of een speciale kus, vasthouden aan dit soort dingen betekent ’s ochtends vroeg succes. Praat ook met je kind over de routine voordat school begint, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

 4. Blijf niet hangen op school

  Bespreek met de leerkracht hoelang je moet blijven op de eerste dag en houd je daaraan. Als 10 minuten goed is, let dan op de tijd en neem afscheid. Als je aan kinderen laat zien dat het goed voelt om ze achter te laten op school, dan weten zij dat het een veilige plek is. Ook lijkt het misschien een goed idee om stiekem weg te sluipen als ze naar hun zin hebben, maar het best is om een snelle afscheidsknuffel en een kusje op de wang te geven voordat je trekt.

 5. Ga weg zelfs als je kind verdrietig is

  Natuurlijk wil je alleen maar een blij kind zien op de eerste schooldag, maar soms gaan dingen niet zoals je gewild had. Zelfs als je kleuter nog een beetje verdrietig is als je afscheid hebt genomen, is het tijd om weg te gaan. Als je het gevoel hebt dat je kind een gevaar is voor zichzelf of anderen kun je de juf om hulp vragen tijdens het weglopen. Zo kan de leerkracht samen met je kind het uitwerken.

 6. Laat ze niet zien dat je verdrietig bent

  Je kind totaal overstuur zien is niet leuk of makkelijk, maar laat niet zien dat jij ook verdrietig bent. Kinderen zijn heel gevoelig voor emoties van anderen. Als ze zien dat iemand die ze lief hebben in nood is, gaan ze dat gedrag nabootsen. Houd een glimlach op je gezicht, zelfs als je moederhart breekt, geef geruststellende knuffels en kusjes en vertrek.

 7. Geef je kind liefde mee

  Op deze spannende dag kan je kind wel een beetje extra liefde gebruiken. Stop een klein zelfgemaakt frutseltje, een foto van de hele familie of een knuffel in de rugzak van je peuter. Vertel aan de leerkracht dat je kind een speciaal item bij zich heeft, zodat het kan worden gepakt als het nodig is.

 8. Vertrouw op de leraar

  Je hebt de kleuterschool uitgekozen omdat je de onderwijzers en medewerkers vertrouwt. Onthoud dat ze professionals zijn die houden van hun werk en willen werken met je kind. Dat betekent dat zij al het mogelijke doen om jouw kleintje te troosten als dat nodig is. Vertrouw erop dat zelfs wanneer je er niet bent, je kind wordt behandeld met liefdevolle zorg en dat de leraren zullen doen wat goed is in een bepaalde situatie.

 9. Bel even na

  Maak je geen zorgen als het de eerste ochtend niet zo goed ging als je had gewild. Het is heel normaal dat het de eerste keer een beetje lastig is. Ben je bezorgd dat je kind niet is gekalmeerd? Geef jezelf dan rust door even naar school te bellen. Wacht daarmee wel minimaal 30 minuten. Dit geeft je kind en leerkracht genoeg tijd om te wennen.

 10. Wees op tijd

  Als de school eindigt om 15.15 uur, zorg er dan ook voor dat je er om 15.15 uur bent. Dit zorgt ervoor dat jouw kleuter begrijpt dat mama en papa altijd terugkomen en betrouwbaar zijn. Maak van het ophalen ook een vaste routine, dat werkt geruststellend en plezierig. Zing bijvoorbeeld samen een liedje op weg naar huis, geef een dikke knuffel in een rustige hoek van het klaslokaal of doe samen iets leuks als jullie weer thuis zijn.

Bron: Lilsugar