Top
  >  Familie   >  Alimentatie voor kind eerlijker en eenvoudiger


Na een scheiding levert de alimentatie voor een kind vaak voor problemen tussen de ouders. Daarom moet alimentatie voor kinderen in de toekomst eerlijker en eenvoudiger worden.

De VVD en PvdA willen een einde maken aan de onenigheid tussen gescheiden ouders over de financiële lasten. Zij vinden dat de alimentatie voor kinderen na een echtscheiding eerlijker en eenvoudiger verdeeld moet worden.

Volgens de partijen ontstaat er nu vaak problemen tussen de partners omdat er onduidelijkheid is over de berekening van het bedrag. Dit komt omdat de huidige rekenmethode ingewikkeld is en uit de tijd. Het systeem gaat nog altijd uit van een werkende vader en een zorgende moeder, terwijl beide ouders steeds vaker werken en de zorg delen.

Eerlijke verdeling tussen ouders

Daarom willen de VVD en PvdA voortaan dat niet alleen de vader verantwoordelijk is voor de alimentatie, maar dat zowel de vader als de moeder jaarlijks, ongeacht hun inkomen, minimaal 600 euro betalen. Ook moet er in de nieuwe regeling rekening gehouden worden bij welke ouder het kind het vaakst is en wie de vaste kosten betaald.

De 2 partijen hebben voor het realiseren van een eerlijkere en eenvoudigere alimentatie een simpeler computersysteem laten ontwerpen. Zij bieden dit donderdag aan, aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Als Tweede Kamer akkoord gaat met het voorstel, kan het nieuwe alimentatie systeem in 2012 worden ingevoerd.