Top
  >  Algemeen   >  Als gezin je hypotheek verhogen: hoe werkt dat?

Wil jij je huis verbouwen of juist laten uitbouwen? Of een nieuwe badkamer of keuken? Heb je al helemaal in gedachten hoe je het wilt hebben? Dit zijn niet de goedkoopste aanpassingen aan of in je huis en dit moet wel gefinancierd worden. Het verhogen van je hypotheek zou een goede oplossing kunnen zijn. Lees hier hoe dat werkt. 

Hoogte van de hypotheek bepalen

Als eerste is het belangrijk om een inschatting te maken van de kosten. Op deze manier kun je bepalen hoeveel geld je moet lenen. Vervolgens ga je kijken of dit ook daadwerkelijk mogelijk is. De hoogte van je hypotheek hangt af van de marktwaarde van je huis, de hoogte van de hypotheek die je al hebt en je inkomen. Het is dus belangrijk dat je een goed beeld hebt van de marktwaarde van jouw woning, als je dit niet weet, kun je dit laten bekijken door een taxateur. In Nederland mag je niet meer financieren dan 100% van de marktwaarde van je woning. Als je totale lening dus hoger uitkomt, zal dit niet goedgekeurd worden. Daarnaast kijkt de bank natuurlijk ook naar je inkomen en de hypotheek die je al hebt zodat je wel je maandelijkse kosten kunt betalen. Het is ook belangrijk hier zelf goed naar te kijken. Je moet een weloverwogen beslissing maken of je het bedrag per maand wel kunt missen. 

Onderhandse hypotheek?

In plaats van een tweede hypotheek af te sluiten is het ook mogelijk om een onderhandse hypotheek af te sluiten. Een onderhandse hypotheek wil zeggen dat het een afspraak is tussen jou en de bank en dus zonder notariële akte. Het bezoek aan de notaris blijft dus achterwege en kan behoorlijk schelen in de kosten. Dit is niet altijd mogelijk. Als je je hypotheek hoger hebt laten inschrijven en dus genoeg ruimte biedt, is een onderhandse hypotheek mogelijk. Veel mensen doen dit zodat ze later gemakkelijk de hypotheek kunnen verhogen zonder de kosten van een notaris. Ook als je al hebt afgelost op je hypotheek is het misschien mogelijk om een onderhandse hypotheek af te sluiten. Doordat je een deel hebt afgelost is je hypotheek stand gedaald, maar je ingeschreven bedrag bij de notaris hetzelfde gebleven. Hierdoor kun je voor dit verschil je hypotheek verhogen zonder daarvoor kosten bij een notaris te maken. 

Kosten

Bij het verhogen van je hypotheek komen er ook weer extra kosten bij kijken. Zo brengen sommige partijen kosten in rekening voor het adviesgesprek. Daarnaast is er vaak sprake van afsluitkosten. Komt er nog een taxateur langs? Houd dan ook rekening met de taxatiekosten en dus de eventuele notariskosten. In de meeste gevallen is de hypotheekrente aftrekbaar als het gaat om het verbeteren van de woning. Ook hier zitten een aantal voorwaarden aan, zo moet je bijvoorbeeld al het geleende geld ingezet worden in de eigen woning.

Bekijk dus goed alle opties voordat je gaat geld lenen voor een verbouwing. Als je je woning wilt verbouwen en hiervoor je hypotheek moet verhogen, is het verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en staat alles duidelijk op papier.