Top
  >  Familie   >  Als je tienerdochter zwanger is


Als je tienerdochter zwanger raakt heeft dit niet alleen gevolgen voor haar, maar ook voor jullie als familie. Vooral als moeder kan kun je je aardig zorgen maken om je dochter, nu ze zich in een situatie bevind waar je haar liever voor had behoed.

De meeste tienermeisjes die zwanger worden, staan voor een groot probleem. De zwangerschap is namelijk vaak niet gepland, waardoor ze niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Ze staan nu voor de keuze of ze het kindje houden of niet, waarbij ze niet alleen rekening moeten houden met zichzelf, maar ook met de baby en de vader. Wat de situatie nog eens ingewikkelder maakt, is dat ze vaak bang is voor de reactie van haar familie en vrienden. Al met al komt er heel wat op zo’n meisje af. Stel je voor dat dit jouw dochter overkomt, wat dan?

Jammer genoeg is het aantal van tienerzwangerschappen weer gestegen, nadat het de laatste jaren eigenlijk afnam. Ongeveer 85% van de zwangerschappen is ongepland, wat kan leiden tot ernstige gevolgen. De grootste is het te laat inschakelen van medische hulp, of dat deze zelfs helemaal niet komt. Dit komt omdat een groot deel van de meisjes nog in de fase van ontkenning zitten en de situatie niet kunnen accepteren. Zo blijven ze anderen en zichzelf vertellen dat er niets aan de hand is, omdat ze bang zijn voor de waarheid.

Gezondheidsrisico’s voor de baby’s
Omdat het lichaam van een tiener nog in de groei is en allerlei belangrijke voedingsstoffen nodig heeft, moet zij voor zichzelf èn haar baby extra veel aandacht besteden aan haar gezondheid. De baby van een tienermoeder heeft namelijk meer kans op een vroegtijdige geboorte, een laag gewicht, ernstige gezondheidsproblemen en zelfs overlijden. Dit komt vooral voor bij baby’s van tieners die jonger zijn dan vijftien jaar.

Tieners die zwanger raken worden dan ook van het volgende advies voorzien.

• Zoek vroegtijdig en regelmatig medische hulp, van een arts/vroedvrouw
• Eet gezonde en gevarieerde voeding
• Neem elke dag een multivitamine met foliumzuur en ijzer
• Stop met roken en begeef je ook niet in een omgeving met andere rokers
• Drink geen alcohol
• Gebruik geen drug

Gelukkig zijn er een heleboel instanties die jouw dochter kunnen helpen met haar zwangerschap. Zo geven ze advies over het maken van een keuze, de verschillende opties worden uitgelegd en de voor- en nadelen worden bespoken. Via je huisarts kan je dochter doorverwezen worden naar dergelijke instanties, maar ook via het internet kunnen jullie met ze in contact komen.

De vader van het kindje
Net als je dochter die een baby krijgt, geld dit ook voor de vader van het kindje. Van je dochter weet je wat er in haar hoofd omgaat en hoe ze zich voelt, maar hoe is dit bij de jongen die nu vader wordt? Wat is zijn rol in deze situatie en wil hij eigenlijk wel deel uitmaken van het leven van zijn kindje? In het algemeen worden deze jongens als de boeman aangekeken, terwijl het zwangere meisje meer met medelijden wordt behandeld. Maar vaak zijn beide tieners even verantwoordelijk voor hun gedrag en situatie waarin ze zich bevinden.

Dat de meeste jongens op een soort van onverschillige en afwijzende manier reageren, op het feit dat ze vader worden helpt ook niet. Vaak is deze houding tegenover de zwangerschap een gevolg van onzekerheid en angst. Zo ziet hij al zijn plannen en dromen voor de toekomst in rook opgaan. Zijn eerste reactie zal dan ook meestal zijn dat hij zich terugtrekt, weinig of geen betrokkenheid toont en misschien liever een abortus of adoptie wil. Dat mannen en jongens moeite hebben met het uitspreken van hun gevoelens, is oud nieuws. Het is misschien een optie om de jongen die binnenkort vader wordt, te laten praten met een professioneel persoon. Van hun nemen ze namelijk sneller advies aan, omdat deze experts in de ogen van tieners weten waar ze het over hebben.

Na de bevalling
Na de bevalling zijn de problemen nog niet de wereld uit, eigenlijk beginnen ze dan pas. Tienermoeders zijn sneller genoodzaakt om te stoppen met school, omdat ze full-time voor hun kindje moeten zorgen. Doordat het meisje nu geen diploma heeft wordt het ook moeilijker om een goede baan te vinden. Het gevolg hiervan is dat ze financieel afhankelijk wordt van haar familie of moet leven van een uitkering.

Het ondergaan van de harde realiteit van een tienerzwangerschap, is niet het enige wat er bij komt kijken. Sommige tieners zijn prima in staat om hun kindje groot te brengen, zolang ze de juiste voeding, medische zorg en voorlichting krijgen. En een ander zeer belangrijk aspect voor een zwangere tiener, is de steun van haar familie. Zodat ze ondanks de moeilijke periode die ze mee maakt, kan terugvallen op het feit dat haar familie van haar houdt en voor haar klaar staat.