Top
  >  Eten & Drinken   >  De basis van gezond eten


Er zijn tegenwoordig zoveel ingewikkelde theorieën die beweren hoe je gezond moet eten, maar als je de basis onder de knie hebt dan hoef je niet zo moeilijk te doen. Daarom vind je hier de basis van gezond eten.

Voor de meeste dingen geldt dat als je het met mate doet, er niets aan de hand is. Dit is vooral op voedsel van toepassing, want een frietje of een stukje chocolade kan geen kwaad, zolang je het maar niet elke dag eet. Zo zijn er nog een paar andere basis methoden die ervoor zorgen dat je gezond eet.

Natuurlijke producten
Een groot deel van de producten die in de supermarkten liggen, zijn behandelt met allerlei bijvoegingen door de voedselindustrie. Hier is eigenlijk niets verkeerds aan, want hierdoor zijn bepaalde producten langer houdbaar. Maar zodra je alleen maar bewerkt voedsel binnenkrijgt, dan is dit niet gezond. Kies daarom voor de meest verse en pure producten, die het dichtste bij de natuur staan. Dus koop verse groenten en fruit en niet wat in een blik zit. Kies ook niet voor kant en klare maaltijden, maar bereid zelf een gerecht. Er zijn tegenwoordig zoveel makkelijke en snelle recepten te vinden, waarmee je in een korte tijd een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel zet.

Eet gevarieerd
Als je een gevarieerd eetpatroon hebt krijg je alle nodige bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen. Deze zijn essentieel voor een gezond leven. Het lijkt in eerste instantie misschien lastig om elke keer iets anders te moeten verzinnen om te eten, maar de truc is om de juiste balans te vinden en je verstand te gebruiken. Als je niet elke dag hetzelfde eet, maar de ene keer dit en de andere keer dat, dan raak je ook minder snel op iets uitgekeken en zul je een gezonde levensstijl makkelijker kunnen volhouden.

Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren, want je hebt er tenslotte maar één van. Als je lichaam je duidelijk wilt maken dat het iets nodig heeft, of als je ergens minder goed mee bezig bent, dan geeft het je bepaalde signalen. Zo kun je op een gegeven moment ineens enorme trek krijgen in iets wat je eigenlijk bijna nooit eet. Op de één of andere manier heeft je lichaam die voedingsstoffen dan nodig.

Zuiverende voeding
Met bepaalde voeding kun je je lichaam gezonder houden, doordat deze een zuiverende werking hebben. Zo zorgt water ervoor dat de afvalstoffen uit je lichaam worden weggevoerd. Als je ongeveer 1,5 liter water per dag drinkt is het prima, je kunt dit ook vervangen door kruidenthee mocht dit makkelijker voor je zijn.

Voeding dat veel vezels bevat behoort ook tot gezond eten, want het zorgt voor een regelmatige stoelgang. Doordat je darmen werken zoals ze horen te doen, zuivert dit je lichaam ook. Producten als zilvervliesrijst, bruin brood, volkoren crackers, groente en fruit bevatten veel vezels en zijn daarmee gezonde voeding.

Vers fruit en groenten
Kies altijd voor vers fruit en groenten, want dit het beste voor je. Als je fruit of groente eet laat dan de schil zitten. Hier zitten namelijk de meeste vezels en het bevat ook nog eens antioxtidanten, die het verouderingsproces vertragen. Als je groenten bereidt, kook ze dan niet te lang. Zo behouden ze hun gezonde voedingsstoffen, maar ook hun smaak.